ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Victoria formațiunilor conservatoare și antisistem la alegerile legislative desfășurate duminică în Italia continuă să provoace o undă de șoc în Europa. Analiștii politici și presa occidentală pun rezultatul scrutinului -  Mișcarea eurosceptică și antisistem intitulată „5 stele” a obținut o treime dintre voturi, devenind principala formațiune politică, iar Liga Nordului, partid ostil imigrației, revendică, pe baza procentelor mari obținute, dreptul de a forma guvernul- pe seama migrației și a creșterii sentimentelor anti UE în rândul italienilor.

Eșec dezastruos pentru stânga italiană la alegerile duminică, partidul  fostului premier Matteo Renzi fiind practic spulberat, nereușind să obțină decât 20 de procente. 
 
În schimb, Mișcarea „5 stele”  a devenit principala formațiune din noul Parlament,  chiar dacă nu poate forma singură noul guvern.  O majoritate clară pentru formarea guvernului nu are nici coaliția de centru-dreapta grupată în jurul fostului premier Silvio Berlusconi. Dar alianța care cuprinde partidul lui Berlusconi (Forza Italia), un partid ostil imigrației (Liga Nordului) și altul tot de dreapta (Frații Italiei) a obținut, cumulat, cele mai multe voturi, și, implicit, cele mai multe mandate în Camera Deputaților.

Într-un comentariu publicat de The Telegraph, ziarul britanic concluzionează că, prin votul de duminică, italienii au spulberat establishment-ul pro-european al țării lor, după șaptezeci de ani de guvernare neîntreruptă, marcând o cotitură revoluționară în istoria postbelică a Europei.

Partidele populiste de stânga și dreapta au ajuns, pentru prima dată, pe primele locuri în peisajul politic al unui stat important din zona euro, toate promițând solemn și deschis că vor sfida regulile fiscale ale UE, codurile bancare și politicile privind migranții.

Partidele câștigătoare s-au angajat să retragă reformele impuse Italiei de către Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană și, de asemenea, să țină piept hegemoniei franco-germane de neoprit.

Înființată în 2009 ca urmare a respingerii vechii clase politice, M5S a obținut circa 32 % din voturi, devenind astfel primul partid al țării. Coaliția formată în principal din dreapta (Forza Italia) și extrema-dreaptă (Liga Nordului) a adunat 37% din voturi, din care Ligii Nordului îi revin 18%, în timp ce blocul de stânga a coborât la aproximativ 23%.