ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cotidianul britanic The Times a publicat un articol sub titlul „Jihadiștii ISIS s-au întors în Kosovo, gata să moară pentru califat”. Potrivit autorităților de la Pristina, începând din 2012, 348 de adulți au plecat din Kosovo în Siria pentru a se alătura Statului Islamic, scrie sursa citată.

De altfel, fosta provincie sârbă Kosovo, căreia multe state occidentale s-au grăbit să-i recunoască independența, a devenit, sub protectorat euro-atlantic, principala pepinieră a jihadiștilor ISIS din Europa.

The Times notează că „deși mulți au murit acolo, dar mulți s-au întors acum” , iar  „în lipsa unui program coerent de de-radicalizare, prizonierii (islamici) ies din închisoare și rămân loiali ISIS”, scrie b92.net.

Printre cei care acum sunt în libertate se numără și Fitim Lladrovci, în vârstă de 24 de ani, care a fost martor când un  sirian legat de un stâlp  și spulberat cu un lansator de rachete. Se presupune că criminalul a fost Lavdrim Muhaxheri, „un albanez kosovar care era cunoscut ca o amenințare teroristă internațională înainte de a fi ucis de o dronă”.

Times scrie de asemena că albanezii kosovari au participat la mai multe atacuri teroriste recente. Șase albanezi kosovari, bărbați și femei, au fost arestați în iunie anul trecut în Kosovo și în Germania pentru participarea la două comploturi impotriva trupelor NATO din Kosovo și a  civililor din Belgia și Franța. Anterior, „opt kosovari au fost arestați în Kosovo pentru un complot care viza uciderea fotbaliștilor israelieni”.

Times prezintă și cazul lui Fitim Lladrovci, un albanez kosovar care a luptat de două ori pentru Statul Islamic în Siria și apoi s-a întors la domiciliul său, unde continuă să predice ideologia radicală, situație care demonstează că autoritățile de la Pristina nu pot opri stopa terorismului.

Mai mult, întreg teritoriul kosovar este înțesat de ani buni de o serie de imami radicali care predică războiul sfânt și acționează pentru recrutarea jihadiștilor în sutele de moschei kosovare, finanțate, cu bani grei, de monarhiile arabe. În special de Arabia Saudită.