ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Marii Britanii, Theresa May, i-a dat asigurări cancelarului Germaniei, Angela Merkel, că pregătirile pentru Brexit respectă calendarul prezentat pentru invocarea articolului 50 și ieșirea Marii Britanii din UE. Anterior, May le-a transmis liderilor europeni că data limită de invocare a articolului 50 este până la finele lunii martie, iar negocierile propriu-zise ar urma să înceapă în luna iunie 2017, transmite Reuters.

„Munca noastră este în desfășurare, suntem pregătiți să invocăm articolul 50 înainte de finele lunii martie sau chiar la sfârșitul lunii martie 2017”, a declarat premierul britanic într-o conferință comună de presă cu Angela Merkel.


Declarațiile liderului britanic vin în contextul criticilor acide lansate de parlamentarii din opoziție, care susțin că executivul nu are nicio strategie de scoatere a Marii Britanii din UE. De asemenea, există posibilitatea ca ieșirea din blocul comunitar să fie întârziată de decizia magistraților britanici, care au hotărât în primă instanță că executivul are nevoie de aprobarea parlamentului pentru invocarea articolului 50.

Jurnaliștii BBC și The Times au obținut marți dimineață un document intern care demostrează că executivul britanic nu are niciun plan general sau strategie cu privire la procesul de ieșirea a Marii Britanii din UE. Potrivit documentului, nu s-a ajuns la niciun acord în ultimele șase luni din cauza diviziunii existente în executivul lui Theresa May.

Documentele interne obținute de presa britanică au fost realizate de un consultant pentru cancelaria Guvernului. Potrivit acestora, departamentele guvernamentale lucrează la mai mult de 500 de proiecte legate de Brexit.

De asemenea, departamentele se plâng că ar avea nevoie de un număr suplimentar de 30.000 de angajați pentru a pregăti ieșirea Marii Britanii din UE.

Între timp, executivul a negat datele prezentate în documentele interne.

Documentul intern este datat în ziua de 7 noiembrie, iar consultatul critică dur tendința premierului de a lua decizii și a fixa detalii pentru a rezolva întreaga problemă de una singură.

Potrivit consultantului nu există o strategie comună și generală cu privire la ieșirea Marii Britanii din UE, tocmai pemntru că nu s-a ajuns la un consens între ministrul de Externe, Boris Johnson, ministrul Comerțului Liam Fox, ministrul pentru Brexit, David Davis, ministrul Finanțelor Philip Hammond și ministrul pentru Antreprenoriat, Greg Clark.

Executivul britanic a lansat un apel la Curtea Supremă. Însă, magistrații vor începe judecarea apelului abia la începutul lunii decembrie.

„Vreau un proces lin și ordonat, vreau să muncim pentru o soluție care este atât în interesul Marii Britanii, cât și în interesul partenerilor din Uniunea Europeană”, a declarat May.

În schimb, cancelarul german a precizat că nu s-a discutat în detaliu despre Brexit la întâlnirea liderilor europeni cu președintele Barack Obama de la Berlin.
viewscnt