ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputații britanici au votat masiv luni seară în favoarea înnoirii celor patru submarine nucleare Trident ale țării, pentru un cost de cel puțin 41 de miliarde de lire (49 de miliarde de euro), transmite AFP.

 Cu ocazia primului său discurs fața parlamentului în calitate de premier, Theresa May a apărat înnoirea programului nuclear pe care l-a descris ca "asigurare finală" pentru securitatea țării.

Parlamentarii au aprobat măsura cu 472 de voturi pentru și 117 împotrivă după șase ore de dezbateri.

Aproape 60% dintre deputații laburiști (138 din totalul de 252) au dat undă verde acestei măsuri a guvernului conservator, în pofida pozițiilor pacifiste ale liderului lor, Jeremy Corbyn.

"Este imposibil să spui cu siguranță că nicio amenințare nucleară nu își va face apariția în următorii 30 sau 40 de ani, amenințând securitatea și modul nostru de viață", a subliniat Theresa May în cursul dezbaterilor.

La insistențele unui deputat scoțian din SNP de a preciza dacă este pregătită să utilizeze o armă care poate ucide 100.000 de persoane, Theresa May a răspuns "da", conform independent.co.uk.

"Tot interesul unui sistem de descurajare este ca dușmanii noștri să știe că suntem pregătiți să îl utilizăm", a adăugat ea.

"Trebuie să trimitem mesajul fără echivoc oricărui adversar că întotdeauna costul unui atac împotriva Marii Britanii sau aliaților noștri va fi cu mult mai mare decât tot ce ar spera să câștige cu un astfel de atac", a mai spus premierul.

Jereym Corbyn și-a formulat opoziția față de această măsură. "Nu voi lua o decizie care va ucide milioane de nevinovați. Nu cred că amenințarea crimelor în masă este mijlocul legitim de a desfășura relațiile internaționale", a declarat el luni.

Liderul laburiștilor, confruntat cu o frondă a majorității deputaților partidului după ce britanicii au votat, la 23 iunie, pentru a părăsi Uniunea Europeană, a decis de această dată să le lase libertatea de vot.

Marea Britanie este una dintre cele trei țări membre al NATO care posedă arma nucleară împreună cu Franța și Statele Unite.