ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul britanic, Theresa May, a declarat luni că intenționează să încheie 'un acord rapid' cu Uniunea Europeană pentru reglementarea statutului imigranților comunitari aflați în Marea Britanie și al britanicilor din țările blocului comunitar.

Șefa executivului britanic a menționat această prioritate în discursul susținut la Confederația Industriei Britanice (CBI), ce reprezintă aproximativ 190.000 de oameni de afaceri.

'Doresc un acord rapid pentru cetățenii europeni aflați în Marea Britanie și pentru britanicii din străinătate', a spus Theresa May, care a răspuns astfel preocupărilor oamenilor de afaceri ce se tem că ieșirea din UE va îngreuna găsirea forței de muncă.


Șefa executivului i-a asigurat că va negocia cu UE un acord care să fie benefic atât pentru Marea Britanie cât și pentru blocul comunitar și a insistat că Brexitul oferă Marii Britanii oportunitatea de a deveni 'liderul mondial al comerțului liber'.

Totuși, ea a semnalat că votul favorabil ieșirii din UE la referendumul din 23 iunie a fost și un avertisment ce arată că 'globalizarea și capitalismul nu funcționează pentru toată lumea', motiv pentru care a cerut mediului de afaceri 'să se adapteze și să se reformeze' pentru a asigura o repartizare echitabilă a prosperității.

'Avem nevoie de o nouă abordare, care să permită tuturor să beneficieze de pe urma creșterii economice', a indicat Theresa May.

Ulterior acestei intervenții, un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra, citat de agenția Reuters, a declarat că Marea Britanie examinează o serie de opțiuni înaintea inițierii negocierilor cu Uniunea Europeană privind condițiile ieșirii din blocul comunitar, el răspunzând astfel unei întrebări legate de posibilitatea încheierii unui acord tranzitoriu cu UE.

La întâlnirea de luni, reprezentanții mediului de afaceri britanic i-au mai transmis premierului Theresa May preocuparea lor față de incertitudinea ce ar putea marca cei doi ani cât ar urma să dureze din punct de vedere formal negocierile privind condițiile separării de UE.