ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Theresa May a anunțat un plan de convocare a alegerilor parlamentare anticipate pe 8 iunie, argumentând că este necesar un guvern puternic pe fondul incertitudinii generate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează postul BBC și cotidianul The Telegraph.

„Am ajuns la concluzia că singura modalitate de garantare a certitudinii și siguranței pentru anii care urmează este organizarea acestor alegeri", a declarat Theresa May, supusă presiunilor din partea colegilor din Partidul Conservator și din partea opoziției laburiste și liberal-democrate în contextul activării procedurii Brexit.

„Întreaga țară este unită în jurul deciziei Brexit, mai puțin membrii Parlamentului. Disensiunile din Parlament riscă să afecteze capacitățile de a transforma Brexit în succes", a spus Theresa May.

 Marea Britanie a decis la limită, în iunie 2016, ieșirea din Uniunea Europeană, situație care a generat o criză constituțională gravă. Alegerile anticipate riscă să afecteze planul Londrei de efectuare a negocierilor cu Uniunea Europeană. În funcție de rezultatul alegerilor, ar putea fi pusă sub semnul întrebării chiar decizia de scoatere a țării din UE.

Theresa May nu a devenit prim-ministru în urma alegerilor. După referendumul din iunie 2016, prin care britanicii au decis la limită ieșirea din UE, premierul David Cameron, care organizase plebiscitul din rațiuni populiste deși pleda pentru rămânerea în Blocul comunitar, a demisionat. Pe fondul criticilor intense, Boris Johnson, unul dintre liderii taberei pro-Brexit, nu a putut fi numit premier, astfel că Theresa May a fost desemnată de Partidul Conservator, probabil ca soluție de compromis, în fruntea Guvernului. Noul Cabinet nu a avut nevoie de votul Parlamentului, dar probabil l-ar fi putut obține, dat fiind că Partidul Conservator are majoritate.

 În contextul disputelor din ce în ce mai intense, premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a contestat recent legitimitatea decizională a Theresei May. „Eu am fost aleasă în funcția de prim-ministru al Scoției pe baza angajamentului clar privind un nou referendum. Dar premierul (Theresa May -n.red.) nu este încă aleasă de nimeni", declara Nicola Sturgeon.

Decizia Londrei de ieșire din Uniunea Europeană a generat preocupări atât pentru britanici, cât și la nivelul Blocului comunitar, dar cea mai mare problemă a Guvernului Theresa May este riscul destrămării Marii Britanii, în contextul intenselor apeluri separatiste ale Scoției și Irlandei de Nord.