Un recensământ al romilor pe care l-a anunțat luni ministrul de Interne italian Matteo Salvino provoacă primele disensiuni în noul guvern dela Roma între cele două formațiuni care îl compun, scrie Il Giornale.


Matteo Salvini a anunțat un recensământ al romilor din Italia, pentru a-i expulza pe cei de origine străină. Salvini, care este și președintele formațiunii naționaliste Liga, a declarat luni la o televiziune din Lombardia, că dorește să organizeze un recensământ al romilor din Italia, pentru „a vedea cine, cum și câți sunt”.

Acest lucru va permite, a explicat ministrul de Interne, să se evalueze posibilitățile de expulzare a celor de naționalitate străină care se află în situație de ilegalitate; în ceea ce-i privește pe romi italieni, „din păcate, trebuie să-i păstrăm”, a spus Salvini. Vicepremierul Luigi de Maio a declarat că acest lucru este neconstituțional și că nu se va ține un astfel de recensământ, în timp ce premierul Giuseppe Conte, aflat la Berlin, a declarat că Salvini „a exagerat”.

Proiectul de recensământ a creat o furtună și în rândurile opoziției și o reacție prudentă din partea comunității rome. Aceasta din urmă susține că o situație a romilor a fost publicată anul trecut de Institutul Național de Statistică.

Salvini a reacționat și el pe Twitter: „Unii vorbesc de un șoc. De ce? Eu mă gândesc numai la acei bieți copii care sunt învățați să fure și ilegalitatea”.