Un acord la care se ajunsese între câțiva lideri europeni pentru a-l numi pe socialistul Frans Timmermans ca președinte al Comisiei Europene a fost blocat de Grupul de la Vișegrad.
 
Frans Timmermans este marele favorit să preia funcția lui Jean-Claude Juncker, cea de președinte al Comisiei Europene, după ce candidatul PPE Manfred Weber a renunțat la nominalizare, în urma alianței dintre socialiștii europeni și Renew Europe, grupul politic european al lui Macron, condus de Dacian Cioloș.

Numirea a fost însă blocată momentan de statele membre Grupului de la Vișegrad care se opun categoric alegerii lui Timmermans.

Liderii statelor din Grupul de la Vișegrad (V4 - Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria) sunt de acord că, din perspectiva lor, singurii candidați acceptabili pentru pozițiile de conducere în Bruxelles sunt cei care înțeleg problemele Europei Centrale și se identifică cu punctul acesteia de vedere, a declarat sâmbătă Zoltan Kovacs, secretar de stat pentru comunicații și relații internaționale în guvernul ungar, într-o conferință de presă.

Într-o scrisoare a liderilor conservatori din UE, Viktor Orban și-a expus opoziția față de Frans Timmermans, poziția sa fiind exprimată și de către Croația sau Polonia.

Pentru alegerea succesorului lui Juncker la șefia Comisiei Europene, după europarlamentarele din mai, actuala configurație a Parlamentului European, arată o imagine în care acesta nu mai este dominat doar de două grupuri ca în trecut. În prezent PPE deține 181 de membri, S&D 153, Renew Europe 108 iar Verzii 75 de mandate. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews