ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un acord la care se ajunsese între câțiva lideri europeni pentru a-l numi pe socialistul Frans Timmermans ca președinte al Comisiei Europene a fost blocat de Grupul de la Vișegrad.
 
Frans Timmermans este marele favorit să preia funcția lui Jean-Claude Juncker, cea de președinte al Comisiei Europene, după ce candidatul PPE Manfred Weber a renunțat la nominalizare, în urma alianței dintre socialiștii europeni și Renew Europe, grupul politic european al lui Macron, condus de Dacian Cioloș.

Numirea a fost însă blocată momentan de statele membre Grupului de la Vișegrad care se opun categoric alegerii lui Timmermans.

Liderii statelor din Grupul de la Vișegrad (V4 - Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria) sunt de acord că, din perspectiva lor, singurii candidați acceptabili pentru pozițiile de conducere în Bruxelles sunt cei care înțeleg problemele Europei Centrale și se identifică cu punctul acesteia de vedere, a declarat sâmbătă Zoltan Kovacs, secretar de stat pentru comunicații și relații internaționale în guvernul ungar, într-o conferință de presă.

Într-o scrisoare a liderilor conservatori din UE, Viktor Orban și-a expus opoziția față de Frans Timmermans, poziția sa fiind exprimată și de către Croația sau Polonia.

Pentru alegerea succesorului lui Juncker la șefia Comisiei Europene, după europarlamentarele din mai, actuala configurație a Parlamentului European, arată o imagine în care acesta nu mai este dominat doar de două grupuri ca în trecut. În prezent PPE deține 181 de membri, S&D 153, Renew Europe 108 iar Verzii 75 de mandate.