ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tony Podesta, fratele lui John Podesta, fostul șef de campanie al lui Hillary Clinton la prezidențiale, a demisionat de la conducerea Podesta Group, o firmă care se ocupă cu lobby-ul, ca urmare a investigației declanșate de procurorul Robert Mueller.

Podesta ar fi spus într-o ședință că e nevoie să lupte pe cont propriu, fără să implice firma.

Decizia lui Podesta de a părăsi firma are loc în aceeași zi în care foștii consilieri de campanie ai lui Donald Trump Paul Manafort și Rick Gates sunt puși sub acuzare pentru activități nedeclarate de lobby și consultanță în favoarea fostului președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, dar și pentru spălare de bani, complot împotriva Statelor Unite, declarații false și nedeclararea unor conturi deținute în străinătate.

Investigarea lui Podesta și a firmei sale este făcută în contextul verificărilor cu privire la operațiunile financiare ale lui Manafort.

Manafort a organizat o campanie de PR în beneficiul unei organizații nonprofit, Centrul European pentru o Ucraină Modernă, iar Podesta Group s-a numărat printre firmele care au fost plătite pentru a lucra la campania de promovare a Ucrainei în Statele Unite.
 
Grupul Podesta este cunoscut pentru legăturile sale cu Rusia. Tony Podesta este un lobbyist înregistrat al celei mai mari bănci rusești – Sberbank – fiind totodată cel mai mare donator în campania lui Hillary Clinton.

Documente scurse în cadrul Panama Papers au arătat că Grupul Podesta a făcut activ lobby pentru Sberbank la Washington.

Grupul Podesta a fost fondat de Tony Podesta împreună cu fratele său, John Podesta, care a funcționat pe post de manager al campaniei lui Hillary Clinton.

John Podesta are și el legături financiare cu Rusia. Conform unui raport din 2016 al Government Accountability Institute, John Podesta a ajuns în comitetul director al companiei de energie Joule Energy în 2011, la două luni după ce a primit o investiție de 35 de milioane USD de la Rusnano, o companie joint-stock a guvernului rus.

John Podesta susține că a declarat cele 75.000 de acțiuni ale companiei și că le-a transferat cu o lună înainte de a deveni consilier al președintelui Barack Obama, însă, conform raportului, declarația lui Podesta nu ar fi acoperit anii 2011 și 2012 și acesta „nu a dezvăluit poziția sa în consiliul de administrare al Joule Stichting în declarațiile sale fiscale atunci când a ajuns consilier la Casa Albă a lui Barack Obama”.