ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Presa din Grecia și Turcia vorbește tot mai intens în ultimele zile despre posibilitatea ca cele două țări mediteraneene, „aliate” în NATO, să ajungă la război.

Discursulincendiar pe care liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a rostit sâmbătă, a reprezentat o amenințare câtuși de puțin voalată cu o lovitură militară la adresa Greciei.

Acuzând Grecia că „ocupă” insule aflate în largul coastelor Turciei și le transformă în baze militare, Erdogan a declarat într-un discurs adresat direct regimului de la Atena:

„La momentul potrivit, vom face ceea ce trebuie. Așa cum se spune pe la noi, vom veni pe neașteptate într-o noapte.”

Și a adăugat:

„Uitați-vă la istorie! Dacă mergeți mai departe, prețul pe care îl veți plăti va fi mare!”

Publicația greacă de limba engleză The National Herald a comentat după discursul lui Erdogan:

„Grecia se confruntă cu un președinte turc tot mai irascibil, Recep Erdogan, care trasează linii pe mare și devine tot mai agresiv în afirmarea revendicărilor sale asupra unor zone din Marea Egee și din Estul Mediteranei.”

Ziarul grec observă că, acum, retorica Ankarei este și mai belicoasă în comparație cu ultimii doi ani:

„Erdogan atacă în general Grecia cu o retorică inflamată, caracterizată de faptul că apoi dă înapoi în fața amenințărilor.

„Însă de data aceasta a ridicat foarte mult ștacheta și glasul, crescând tensiunea și sporind îngrijorarea față de un posibil conflict.

„Sesizând că UE, NATO, ONU și SUA sunt foarte reticente să îl provoace, liderul dur al Turciei a cerut Greciei să își mute trupele de pe insulele din apropierea coastei turce și a declarat că dacă Grecia își extinde frontierele maritime la 12 mile acesta va fi motiv de război.”

Ankara a formulat și o plângere oficială către NATO, afirmând că o baterie antiaeriană S-300 a Greciei a luat la țintă luna trecută unul dintre avioanene turcești F-16 care zbura peste Mediterana.

De asemenea, Ankara a acuzat Atena că avioanele de luptă grecești ar fi violat spațiul aerian turc de 256 de ori în 2022.

În plus, scrie ziarul turc Hurriyet, Turcia a numărat 158 de cazuri în care avioanele sale ar fi fost hărțuite de avioanele Greciei, anul acesta.

La fel, pe mare, se plânge Hurriyet, navele pazei de coastă ale Greciei ar fi violat apele teritoriale ale Turciei de 33 de ori.

Ca și cum atmosfera dintre cele două state NATO nu era suficient de inflamată, Erdogan refuză de luni de zile să vorbească cu premierul grec Mitsotakis.

Colac peste pupăză, în 2023, sunt alegeri atât în Turcia cât și în Grecia, iar Erdogan și Mitsotakis se confruntă cu o opoziție internă foarte puternică.

Acest lucru îi face să recurgă la o retorică tot mai agresivă unul față de celălalt și să folosească tensiunile dintre cele două țări în scopuri electorale.

De pildă, scrie The National Herald, Ankara nu s-a sfiit să amenințe Atena cu „un nou 1922”, anul acesta, când se împlinesc o sută de ani de când Grecia a suferit o înfrângere zdrobitoare, Turcia ocupând Asia Mică.

De asemenea, Zero Hedge consemnează:

„Emisiunile de știri elene relatează că TOATĂ, și subliniem, TOATĂ presa turcă, inclusiv televiziunea, radioul și ziarele, se află pe picior de război cu Grecia. Astăzi, Erdogan a mers până acolo încât a arătat presei naționale CUM se va produce invazia împotriva Greciei.”