ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doctorul Miroslav Djordjevici, considerat unul dintre cei mai mari specialiști în reconstrucție genitală , afirmă că tot că mai multe persoane, în special femei de peste 30 de ani vor o intervenție chirurgicală prin care să redevină bărbați. Cu toate astea, mulți dintre cei care regretă că au făcut operații de schimbare a sexului se tem să vorbească deschis. 

În urmă cu cinci ani, Profesorul Miroslav Djordjevici a primit un pacient la clinica sa din Belgrad. Era un pacient transgender care făcuse înainte o intervenție chirurgicală, la o altă clinică, pentru a deveni femeie. Acum însă a vrut să facă o nouă intervenție și să redevină bărbat, scrie NationalPost.com. 

Era pentru prima dată când Djordjevici era pus să facă așa-numita operație de „inversare”. Au urmat apoi alte șase persoane,  toate cu aceeași intenție de a se întoarce la sexul pe care l-au avut la naștere. Pacienții săi au fost persoane din Occident, inclusiv din 
 Marea Britanie. Și toate păreau că regretă că, la un moment dat, au decis să facă operație de schimbare de sex.

Djordjevici spune că în acest moment, pe lista sa de pacienți se află alte șase persoane, care se află în tratative cu clinica sa pentru operația de „inversare”, iar alți doi urmează să fie supuși unei astfel de intervenții chirurgicale. Medicul spune însă că reatașarea organului genital masculin este o procedură complexă, care constă în efectuarea mai multor operații pe durata unui an, iar costul unei astfel de intervenții se ridică la aproximativ 18.000 de euro (16.000 de lire sterline).

Cei care vor acum operația de revenire la sexul pe care îl aveau înainte, spune Djordjevici, i-au povestit despre depresia cruntă prin care au trecut, în timpul așa numitului proces de tranziție, și chiar despre gândurile de sinucidere pe care unii dintre pacienții care au făcut schimbare de sex le-au avut. „Poate fi devastator să asculți poveștile lor. Și, cu toate astea, mulți dintre ei preferă să tacă”, spune medicul.

National Post notează că, recent, Bath Spa University a respins cererea  privind contintuarea unei cercetări despre  „inversarea” schimbării genului, pe motiv că este un subiect „potențial” Incorect Politic.

Inițiativa unei astfel de cercetări aprofundate i-a aparținut lui  James Caspian, psihoterapeut specializat în lucrul cu persoane transgender, în urma unei discuții pe care a avut-o cu Djordjevici în 2014.

Potrivit lui Caspian, inițial, universitatea a aprobat propunerea sa privind cercetarea legată de persoanele care doresc să facă operații de inversare. Asta și pentru că el a reușit să adune o serie de studii preliminare care sugerează că un număr din ce în ce mai mare de tineri - în special tinere - își schimba genul, iar mai apoi regretă că au făcut asta.

Brusc, cei de la Bath Spa l-au dat pe mâna comisiei de etică a universității, care i-a respins propunerea, de teamă că instituția va deveni ținta criticilor și a lobby-ului transgender de pe rețelele de socializare.
Până la finalizarea anchetei, profesorul Djordjevici, care efectuează aproximativ 100 de intervenții chirurgicale pe an la clinica din Belgrad și la spitalul Mount Sinai din New York, recunoaște că nevoie de o cercetare complexă, fiind necesară o mai bună înțelegere a „inversărilor”. „Operația de revenire la sexul pe care l-au avut și regretul în cazul persoanelor transgender reprezintă subiecte foarte fierbinți, iar noi trebuie să sprijinim toate cercetările din acest domeniu”, afirmă el.


Până în prezent, toate operațiile de inversare pe care le-a făcut au fost sale pentru femei transgender în vârstă de peste 30 de ani care acum doresc să redevină bărbați. În ultimele două decenii, vârsta medie a pacienților săi a fost între 45 și 21 de ani. În timp ce Asociația Profesională Mondială pentru Sănătatea Transsexuală susține că sub vârsta de 18 ani nimeni nu ar trebui să fie supus unei intervenții chirurgicale de schimbare de sex,  Djordjevici se teme că această limită de vârstă ar putea fi redusă, pentru a putea include minorii. Dacă se va ajunge aici, el va refuza să facă astfel de intervenții. „Mă tem de ce se va întâmpla cu o astfel de persoană peste cinci sau zece ani. Este mai mult decât o operație; este o problemă a drepturilor omului. Nu aș putea accepta un astfel de pacient, pentru că mi-ar fi frică de ce se va întâmpla cu mintea lui”, a afirmat medicul.