ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul de Externe rus consideră motivate politic acuzațiile formulate luni de justiția poloneză împotriva unor controlori de trafic aerian ruși, considerați de Parchetul polonez responsabili pentru catastrofa aeriană de la Smolensk, în care în anul 2010 au murit 96 de persoane, inclusiv președintele Lech Kaczynski, informează agenția RIA Novosti, citată de Agerpres.

„Deși situația este complet transparentă, autoritățile poloneze continuă să exploateze politic tragedia”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, după ce justiția poloneză a anunțat că va inculpa doi controlori de trafic aerian ruși, plus încă o persoană aflată în turnul de control în momentul catastrofei.

Conform Parchetului polonez, aceste persoane ar fi provocat în mod „voluntar” prăbușirea avionului la bordul căruia se afla fratele geamăn al actualului președinte al Partidului Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, formațiunea care conduce executivul de la Varșovia și este majoritară în legislativ.

Maria Zakharova a mai menționat că anunțul Parchetului polonez riscă să dăuneze relațiilor ruso-poloneze, care „oricum nu erau în cea mai bună formă”.

Concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost că avionul s-a prăbușit din cauza unei erori de pilotaj, în timpul aterizării în condiții de ceață densă, probabil și ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegației asupra piloților să aterizeze la Smolensk în pofida vizibilității reduse.

Însă unii politicieni polonezi, printre care se numără și ministrul apărării, Antoni Macierewicz, cel care a dispus redeschiderea anchetei, susțin teoria că avionul prezidențial polonez de tipul Tupolev TU-154 s-a prăbușit în urma unui atentat rus, speculații alimentate și de refuzul Rusiei de a preda Poloniei resturile avionului.