ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE Cel puțin 717 persoane au murit și cel puțin 805 au fost rănite în busculada produsă joi la Mina, în apropierea orașului sfânt musulman Mecca, din Arabia Saudită, în cea mai gravă tragedie întâmplată în ultimii 25 de ani în timpul pelerinajului anual (Hajj), la care participă în aceste zile circa două milioane de oameni, transmit Reuters și AFP, citând cel mai recent bilanț anunțat de protecția civilă saudită.

Tragedia s-a produs la impactul între marea de oameni care părăseau una dintre stele și mulțimea care venea în sens invers.
 
Mai mult de 200 de ambulanțe și 4.000 de salvatori au fost trimiși la fața locului pentru a-i ajuta pe răniți. Unii dintre aceștia au fost evacuați cu elicopterele.
 
Ministrul saudit al sănătății, Khaled al-Faleh, a indicat drept cauză a busculadei de joi lipsa de disciplină a credincioșilor, care nu respectă indicațiile date de responsabilii pelerinajului. În schimb, Iranul a acuzat erori de securitate pentru busculada în care au murit și 43 de cetățeni iranieni, potrivit Agerpres.
 
UPDATE 12:40: Autoritățile saudite au declarat că numărul celor ce și-au pierdut viața în tragedia de la Mecca se ridică la 220.
 
Cel puțin 150 de persoane au murit, joi, într-o busculadă la Mina, în apropierea orașului sfânt musulman Mecca, din Arabia Saudită, unde circa două milioane de oameni participă în aceste zile la pelerinajul anual (Hajj), a anunțat postul de televiziune saudit Al-Ekhbariya, conform Reuters.

În busculadă, produsă în timpul ritualului aruncării cu pietre, au fost rănite cel puţin 400 de persoane. Totul s-a petrecut pe așa numita Stradă 204 din Mina, aflată la câțiva kilometri est de Mecca, unde mii de pelerini s-au adunat, timp de mai multe zile, pentru pelerinajul Hajj.

Incidentul de joi are loc la trei săptămâni după ce o macara s-a prăbușit la Marea Moschee din Mecca, 107 persoane pierzându-și viața.

De asemenea, în anul 2006, o busculadă produsă în timpul Hajj-ului s-a soldat cu moartea a circa 350 de pelerini.