ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acceptând noua directivă europeană privind frauda, ​​se stabilește că UE va decide ce infracțiuni vor intra în competența sa, chiar dacă legislația națională spune altfel. Avertismentul a fost lansat zilele trecute de deputatul italian Claudio Borghi, din partidul Liga al lui Matteo Salvini.
 
 
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, preluat de presa italiană, deputatul Ligii spune: „Vă amintiți intervenția mea împotriva Parchetului European? Ascultați-o din nou. Din păcate, am avut dreptate. Prin acordul dat de Conte (n.r.- premierul Italiei) vine și mizeria: s-a stabilit că UE va decide ce infracțiuni vor intra sub jurisdicția sa, chiar dacă legile naționale spun altfel. Citiți și vă îngroziți. Suficient, suficient, suficient !!!!”. Acesta mai susține că astfel se va încălca Legea fundamentală a Italiei și că „UE a decis deja că ea va decide ce infracțiuni țin de procurorul european, chiar dacă legile naționale spun altfel.”

 Directiva Uniunii Europene pentru combaterea fraudelor a intrat  în vigoare în vara lui 2019. Protecția intereselor financiare are în vedere atât gestionarea creditelor, cât și alte aspecte cu efect negativ asupra activelor Uniunii și ale statelor membre. Pe baza acestei directive își va desfășura activitatea noul Parchet European, în fruntea căruia a fost aleasă Laura Codruța Kövesi.

Pentru a descuraja potențialii infractori, se consideră că introducerea unor pedepse cu închisoarea este necesară, pentru a se asigura o protecție echivalentă a intereselor financiare la nivelul întregii Uniuni. 
 
După cum se spune pe site-ul Parlamentului European, Procurorul-șef european va organiza activitatea EPPO, instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.