ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile republicii autoproclamatei republici din stânga Nistrului  au solicitat Moscovei să își reactiveze escadrila de elicoptere din Transnistria după ce un avion românesc i-ar fi violat spațiul aerian.  

Conform paginaderusia.ro, Tiraspolul a trimis ”nota oficială” ambasadorului român în Republică Moldova, Marius Lazurca, în care ”cer confirmarea oficială a încălcării spațiului aerian al PMR (”Republica Transnistreană”) de către un avion românesc”, scrie agenția rusă Regnum.

Potrivit acesteia, ”o aeronavă militară românească, ce a decolat pe 17 aprilie din orașul Iași, a pătruns ilegal, de 16 ori, în spațiul aerian al PMR în cadrul unei misiuni de fotografiere aeriană a teritoriului. Zborurile au fost efectuate fără consimtământul Transnistriei și nici al Comisiei Unificate de Control (CUC) sau Comandamentului comun al forțelor de pacificare (CCFC)”.   

Tiraspolul a cerut Moscovei să reactiveze escadrila de elicoptere ale forțelor aeriene ruse din Transnistria, ca parte a operațiunii de menținere a păcii. 
  
"Delegația transnistreană și-a exprimat îngrijorarea justificată față de situația existentă. Considerăm că este necesar să vă reamintim că în conformitate cu acordul din 1992, privind misiunea de menținere a păcii, se prevede o escadrilă de elicoptere a cărei activitate a fost suspendată temporar de către partea rusă , fără vreo decizie CUC. Protocolul № 1 din 28.07.1992 prevede prezența unui escadron de elicoptere alcătuit din 4 aparate Mi-8 și 4 – Mi-24, ale căror caracteristici de zbor permit, fără utilizarea armelor, să contracareze orice provocări aeriene de acest fel și sunt în măsură să asigure securitate în zona de conflict", se arată în documentul reprezentanților Transnistriei. 
  
Tiraspolul mai afirmă că astfel de zboruri ale aeronavelor românești au avut loc și pe 4 aprilie în 2016. 
  
Agenția Regnum susține că reprezentanții Moldovei ”au negat faptul invaziei aeronavelor străine a spațiului aerian al Transnistriei”.