ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Transnistria intenționează să-și obțină independența și apoi să se alăture Rusiei, a declarat Vitali Ignatiev, așa-zisul ministru de externe al republicii nerecunoscute (foto dreapta). Potrivit acestuia, Tiraspolul a aderat la aceste sarcini încă de la apariția republicii „PMR”, transmite Gazeta.ru.

„Vectorul Transnistriei a rămas neschimbat de-a lungul anilor de existență a republicii, ceea ce se reflectă în rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, unde se indică clar: independență cu aderarea liberă ulterioară la Federația Rusă”, după cum îl citează RIA Novosti pe Ignatiev.

După cum a afirmat și pretinsul șef al așa-zisului minister de Externe al Transnistriei, „independența republicii este o prioritate necondiționată a conducerii acesteia”. Ignatiev a mai declarat că argumentele juridice internaționale privind necesitatea recunoașterii RMN sunt formulate de mult timp și cu greu pot fi contestate.

Anterior, s-a raportat că Tiraspolul nu a exclus posibile ostilități între Transnistria și Moldova dacă Chișinăul se retrage din acordul din 1992 semnat cu președintele rus Boris Elțîn deși declarativ nu Rusia conducea războiul.

Cu toate acestea Curtea Europeană a Drepturilor Omului a învinovățit direct Rusia în cazul deținuților politic din fostul Grup Ilașcu, condamnând oficial Federația Rusă și obligând-o la plata unor despăgubiri.

Ieri s-au împlinit 30 de ani de la semnarea acordului de capitulare a Republicii Moldova în fața ursului, după cum a amintit generalul Ion Costaș, fost ministru al Apărării și Internelor de la Chișinău.

La 21 iulie 1992, la Moscova, a fost semnat „Acordul Elțin – Snegur de încetare a focului pe Nistru” (foto-document mai sus).

„De ce a fost semnat de Elțîn dacă, așa după cum spun rușii, Rusia nu a participat în război?” se întreabă gen. Ion Costaș, citat de Cotidianul.