ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Valul de refugiaţi a dezvoltat adevărate reţele de traficanţi care profită de suferinţa oamenilor.Oameni disperați, care fug de război în speranța că vor avea din nou o viață normală, ajung să plătească sume exorbitante pentru călăuze și transport.

Jurnaliştii TVR au aflat de la Europol că traficanţii au liste clare de preţuri. Un loc pe o ambarcaţiune până în insula Kos, de pe coastele turceşti, costă cel mai puţin - 800 de euro, plus minim 400 de euro o vestă de salvare. Dar pentru a ajunge din Siria într-o ţară occidentală însoţit de o călăuză, plata este de minim 10.000 de euro. 

Cei care nu pot plăti se angajează că odată ajunşi în vestul Europei vor munci pentru a-şi plăti datoria. Devin, astfel, sclavii traficanţilor.

Reţelele de traficanţi sunt bine organizate şi mereu îşi adaugă noi membri. Numai în România, au fost depistate în primele 7 luni ale anului, 135 de călăuze dar la nivelul statelor membre EUROPOL au fost reţinuţi 3000 de suspecţi de trafic de persoane în acest an.

Există şi un bilanţ negru al fenomenului: conform datelor Europol, anul trecut, 3000 de refugiaţi au murit în drum spre Europa, iar în prima jumătate a anului 2015 deja sunt înregistrate 1000 de decese.