ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Trei lideri europeni care se confruntă cu critici pentru derapajele lor de la normele democratice - premierul maghiar Viktor Orbán, premierul sloven Janez Janša și președintele sârb Aleksandar Vučići - au apărut împreună, la 44 de ani de la fondarea Partidului Popular European, în cadrul unui eveniment virtual, botezat „Europa Necenzurat, scrie Politico. Cei trei cer ca țările lor să fie lăsate în pace, criticând ceea ce numesc „Marxismul cultural” al Europei occidentale.

„Menținerea UE necesită ca Occidentul „să nu-și forțeze opiniile asupra țărilor din est”, a declarat Orbán, miercuri, cu ocazia acestui eveniment.„Noi, central-europenii, ar trebui să le cerem occidentalilor:„ Vă rugăm să nu ne mai spuneți cum trebuie să ne trăim viața ”.

Acest punct de vedere a fost împărtășit și de președintele Vučić, care - în timp ce a solicitat o mai mare cooperare între UE și țara sa, candiată la aderare la blocul comunitar - nu a ezitat să-i atace pe criticii săi. (Partidul lui Vučići este membru asociat al PPE.)

„Ceea ce avem nevoie este respectul reciproc. Oamenii sunt alimentați cu afirmații stupide care provin de la presupuși experți ... oamenii fiecărei țări vor alege întotdeauna cel mai bun viitor pentru ei înșiși”, a spus Vucici.

Unii politicieni europeni de centru-dreapta susțin o viziune liberală de stânga pentru Europa, a acuzat Orbán, care, după cum amintește publicația Politico, se află în ceea ce se poate numi un conflict personal cu președintele PPE, polonezul Donald Tusk. Iar Fidesz-ul lui Orban pentru moment rămâne suspendat, fără drept de vot în PPE.


„Există acum un „concept semi-marxist” pentru viitorul Europei, în care politicienii promovează multiculturalismul, încurajează o politică pro-migrație, urmează o politică anti-familie, vor să scape de conceptul de națiuni și state națiune și consideră irelevante învățăturile sociale creștine. Și tot mai mulți politicieni susțin acel tip de viziune a Europei, uneori chiar și în interiorul PPE”, a acuzat Orban.

Cel mai apropiat aliat al premierului ungar în cadrul PPE este în prezent liderul sloven, Janša, care a declarat că „principala amenințare pentru [Uniunea Europeană] și viitorul nostru este marxismul cultural” și a cerut un „front mai unit” în „bătălia pentru civilizația occidentală”.