ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trei militanți islamiști au trecut prin România în drumul lor spre Siria, acolo unde au devenit membri ai rețelei teroriste Stat Islamic. Dezvăluirea a fost făcută de unul dintre militanții islamiști anchetatorilor din Irak.

Tarik Jadaoun, cunoscut sub pseudonimul Abu Hamza al-Belgiki, fusese declarat mort în vară, informează dh.be.

Considerat a fi succesorul lui Abdelhamid Abaaoud, unul dintre liderii celulei teroriste care a comis atentatele din Franța în noiembrie 2015, Jadaoun a explicat, în cursul interogatoriilor desfășurate în Irak, cum a ajuns în Siria, unde a devenit membru al rețelei teroriste sunnite Stat Islamic.

Site-ul IraqiNews.com, care citează un interogatoriu publicat de buletinul Înaltului Consiliu Judiciar al Irakului, dezvăluie numeroase detalii din traseul lui Jadaoun.

Conform interogatoriului citat de Iraqinews.com, acesta a povestit că a fost închis în Liege, pentru un furt dintr-un supermarket, înainte de a fi recrutat în rândurile ISIS de către un alt deținut, un traficant de droguri de origine tunisiană. 

Bărbatul de 29 de ani le-a spus anchetatorilor că în închisoare a devenit mai religios și a fost de acord să plece în Siria în 2014. După eliberare, el a căutat modalități pentru a se alătura grupurilor teroriste din Siria și Irak.

Jadaoun spune că s-a deplasat în Siria alături de alți doi islamiști, Redwan Hajaoui și Lotfi Aoumeur, zburând din Belgia în România, înainte de a ajunge în Turcia, unde au trecut granița și și-au încheiat călătoria la Raqqa, fieful ISIS.

Aici, cei trei islamiști au fost trimiși să se antreneze într-o tabără teroristă din localitatea Tabqa, după care i-au promis loialitate lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizației teroriste Stat Islamic.

Jadaoun mai spune că ar fi fost plătit cu 100 de dolari pe lună, pentru un post de control la frontiera dintre Turcia și Siria. Interesant e că Jadaoun a recunoscut și că a instruit grupe de băieți cu vârste între 8 și 13 ani, antrenându-i să devină luptători pentru califat.

El a fost apoi repartizat la Mosul (Irak), unde a rămas timp de doi ani, înainte de a fi arestat, în luna iulie a acestui an, de serviciul de combatere a terorismului.

Potrivit buletinului Înaltului Consiliu Judiciar, misiunea lui Tarik Jadaoun a fost aceea de a supraveghea celulele din Europa, precum și de a recruta candidați europeni pentru jihad. „Am filmat clipuri video în Mosul, chemând mujahedinii din Europa, în special în Franța și Belgia, să efectueze atacuri sinucigașe”, a declarat el, în timpul interogatoriului.

Recent, fișa sa de poliție fusese postată pe Twitter, pentru că se presupunea că ar fi fost pe cale să lovească Franța.