ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Convertirea  basilicii Sfânta Sofia în moschee pare să fie cu ghinion pentru turcii care au dat năvală la prima rugăciune musulmană în locașul de cult creștin.

Aaproximativ 3.000 de persoane ar fi fost infectate cu coronavirus în timpul ceremoniei de transformare a basilicii Sfânta Sofia într-o moschee, din data de 24 iulie, a declarat sâmbătă un expert turc în sănătate publică, potrivit Ahval News, citat de Greekcitytimes.

Ahval News citează declarațiile unui profesor asociat la Universitatea Hacettepe din Ankara, dr. Sarp Üner. Acesta a declarat: „Un calcul simplu arată că ar fi existat 1.000 de pacienți acolo ... Dacă luăm în considerare rata de transmitere, acești pacienți ar fi infectat între 2.000 până la 3.000 de persoane", a spus Üner. „Cred că adunarea va spori cazurile la Istanbul”, a subliniat acesta.

Deși au fost permise doar 1.000 de invitați în interiorul basilicii creștine în timpul ceremoniei de transformare a acesteia în moschee, alte câteva mii de persoane au fost prezente în curte și în împrejurimi.

Üner a avertizat că, cel mai probabil, cazurile de coronavirus vor crește în Turcia în septembrie. „Oamenii se vor întoarce din vacanță, școlile se vor deschide, oamenii vor circula mai mult și se apropie sezonul gripelor.  Trebuie stabilit un sistem care să facă distincția între gripă și coronavirus. Pentru că au simptome similare. Cert este că ne așteaptă zile mai dificile”.

Üner subliniază, de asemenea, că există un număr insuficient de teste în Turcia.

Rata mare a celor infectați care au participat la ceremonia de conversie a Sfintei Sofia a fost dezvăluită după ce muezinul care a recitat chemarea islamică la rugăciune ar fi murit brusc, notează site-ul elen.