O instanță administrativă din Roma a decis miercuri că nava spaniolă Open Arms, având la bord 160 de migranți salvați din Marea Mediterană, poate intra în apele teritoriale italiene, în ciuda interdicției impuse de vicepremierul și ministrul de interne Matteo Salvini, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Nava aflată în misiune umanitară a cerut instanței să-i permită accesul în Italia, argumentând că legislația maritimă internațională i-ar da dreptul să debarce migranții într-un port sigur.

Tribunalul a stabilit, într-o decizie scrisă, că reclamația Open Arms „nu pare complet lipsită de temei legal”, deoarece nava se confruntă cu o situație „excepțional de gravă” și, prin urmare, trebuie să i se permită intrarea în apele teritoriale italiene și să fie acordată „asistență imediată” migranților salvați care o necesită.

Decizia instanței italiene nu specifică însă dacă se va permite și acostarea navei și debarcarea migranților.

Ministrul de Interne al Itlaiei, Matteo Salvini, declarase marți că va bloca atât nava spaniolă „Open Arms”, cât și nava Ocean Viking, operată de ONG-uri franceze. Cele două ambarcațiuni intenționează să debarce în Italia peste 500 de migranți ilegali recuperați în ultima săptămână din largul coastelor Libiei.

Vicepremierul italian a majorat amenzile pentru accesul neutorizat al vaselor cu migranți în apele teritoriale italiene, până la un milion de euro.

După publicarea deciziei instanței, favorabile navei Open Arms, Salvini a declarat că va semna un alt ordin care să interzică echipajului vasului debarcarea migranților în Italia. 

„Trăim într-o țară în care un avocat al Tribunalului Administrativ din Lazio dorește să permită debarcarea în Italia a unui vas străin plin cu migranți. Eu voi semna din nou în orele următoare un NU”, a declarat miercuri vicepremierul italian, citat de Agenția EFE. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews