ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O instanță administrativă din Roma a decis miercuri că nava spaniolă Open Arms, având la bord 160 de migranți salvați din Marea Mediterană, poate intra în apele teritoriale italiene, în ciuda interdicției impuse de vicepremierul și ministrul de interne Matteo Salvini, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Nava aflată în misiune umanitară a cerut instanței să-i permită accesul în Italia, argumentând că legislația maritimă internațională i-ar da dreptul să debarce migranții într-un port sigur.

Tribunalul a stabilit, într-o decizie scrisă, că reclamația Open Arms „nu pare complet lipsită de temei legal”, deoarece nava se confruntă cu o situație „excepțional de gravă” și, prin urmare, trebuie să i se permită intrarea în apele teritoriale italiene și să fie acordată „asistență imediată” migranților salvați care o necesită.

Decizia instanței italiene nu specifică însă dacă se va permite și acostarea navei și debarcarea migranților.

Ministrul de Interne al Itlaiei, Matteo Salvini, declarase marți că va bloca atât nava spaniolă „Open Arms”, cât și nava Ocean Viking, operată de ONG-uri franceze. Cele două ambarcațiuni intenționează să debarce în Italia peste 500 de migranți ilegali recuperați în ultima săptămână din largul coastelor Libiei.

Vicepremierul italian a majorat amenzile pentru accesul neutorizat al vaselor cu migranți în apele teritoriale italiene, până la un milion de euro.

După publicarea deciziei instanței, favorabile navei Open Arms, Salvini a declarat că va semna un alt ordin care să interzică echipajului vasului debarcarea migranților în Italia. 

„Trăim într-o țară în care un avocat al Tribunalului Administrativ din Lazio dorește să permită debarcarea în Italia a unui vas străin plin cu migranți. Eu voi semna din nou în orele următoare un NU”, a declarat miercuri vicepremierul italian, citat de Agenția EFE.