ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Declarația lui Trump că SUA nu va apăra Europa dacă țările membre NATO nu alocă 2% din PIB pentru apărare au provocat panică pe Bătrânul Continent.

Liderii europeni au început să discute posibilitatea unei structuri noi de securitate, ca un fel de „supliment de NATO la scară continentală”, scrie Washington Post.

Discuția nu este nouă: ea datează încă din perioada primului mandat al lui Trump. Până acum, nu a dus la nici un rezultat și nici de data asta perspectivele nu par mai roze.

Acest „NATO bis European” ar trebui să poată funcționa deopotrivă în conjuncție cu structurile de securitate existente ale Alianței Nord-Atlantice, dar și (mai ales!) independent de ele.

Ca de obicei, aici „discuțiile se împotmolesc în neînțelegerile obișnuite”, scrie ziarul american.

„Franța și Germania nu reușesc să cadă de acord cine va plăti facturile. Europa de Est nu are încredere deplină în determinarea Europei de Vest de a contracara amenințările ruse. Și nu este clar cum vor construi un scut nuclear deasupra continentului – și chiar dacă acest lucru s-ar realiza, ar fi departe de a egala arsenalul rusesc în cazul cel mai rău al unui război nuclear.”

Washington Post conchide:

„Europa este îngrijorată și indignată, dar nu prea știe ce să facă mai departe.”