ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Stat de la Washington a confirmat mutarea sediului Ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim în luna mai, o decizie pe care liderii palestinieni au catalogat-o drept o „încălcare a dreptului internațional” și o acțiune care anulează rolul de mediator al Statelor Unite.

Anunțată inițial pentru 2019, mutarea ambasadei americane la Ierusalim va avea loc în mai, pentru a coincide cu a 70-a aniversare a statului evreu.

„Suntem foarte fericiți să facem acest proges istoric și așteptăm cu nerăbdare deschiderea din mai”, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Hans Nauert.

Premierul israelian Benyamin Netanyahu a salutat decizia Statelor Unite: „Aceasta va face din a 70-a aniversare a independenței o sărbătoare încă și mai frumoasă”, a scris el pe Twitter. „Mulțumim d-le președinte Trump pentru conducerea și prietenia dvs.”

Deși proclamată pe 14 mai 1948,  ziua independenței Israelului, este celebrată a 20-a zi după Pessah, anul acesta căzând pe 20 aprilie.

Anunțul Washingtonului a stârnit imediat furia palestinienilor. „A face să coincidă această dată cu ‘Nabka’ este o provocare pentru arabi, musulmani și creștini”, a declarat pentru AFP Saeb Erakat, numărul doi din Organizația pentru Eliberarea Palestinei. 
 
Erekat, principalul negociator palestinian în procesul de pace întrerupt din 2014, a declarat că decizia SUA reprezintă "determinarea de încălcare a legislației internaționale, de a distruge soluția coexistenței a două state și de a lansa o provocare pentru sentimentele tuturor arabilor, musulmanilor și creștinilor din întreaga lume".

Turcia, care s-a plasat în fruntea mișcării musulmane de contestare a acestei mutări, a denunțat „o decizie extrem de îngrijorătoare”. Ankara „va continua, alături de majoritatea comunității internaționale, să apere drepturile legitime ale palestinienilor”, a comunicat Ministerul turc de Externe. Această decizie „ilustrează insistența” guvernului american de „a demola condițiile pentru pace călcând în picioare dreptul internaționale, rezoluțiile Consiliului de Securitate privind Ierusalimul”.