ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american, Donald Trump, a confirmat luni, la Casa Albă, că va reduce la 25.000 numărul soldaților americani staționați în Germania, acuzând Berlinul că este „restanțier” la plățile către NATO, informează Politico.

„Avem 52.000 de soldați în Germania, este un număr extraordinar de soldați, ceea ce reprezintă un cost extraordinar pentru Statele Unite”, a spus Trump. „După cum știți, Germania este cea mai restanțieră în ceea ce privește plățile către NATO”, a subliniat președintele american. El a menționat că Germania nu a alocat 2% din PIB apărării și a criticat relația comercială cu Statele Unite prin intermediul Uniunii Europene.

„Sunt resatanțe de miliarde de dolari,  iar acest lucru este ani de zile”, a spus Trump. „Deci, reducem la 25.000 numărul soldaților”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Liderul administrației de la Washington a acuzat Germania că a tratat incorect Statele Unite în ce privește comerțul. „Așa că dacă facem rău comerțului, facem rău și NATO”, a mai afirmat președintele american, acuzând și alte țări că, de asemenea, profită, dar "cel mai rău profitor este Germania”, scrie agerpres.ro.

Guvernul de la Berlin a anunțat săptămâna trecută, după o perioadă de speculații, că a fost informat de Washington în legătură cu reducerea numărului de trupe americane staționate pe teritoriul Germaniei.
 
Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat  că o retragere a trupelor va slăbi atât NATO, cât și SUA. „Cert este că prezența soldaților americani în Germania servește la întreaga securitate a alianței, inclusiv la propria securitate a Americii”.

În prezent, în jur de 34.500 de militari americani locuiesc împreună cu familiile în cele 21 de baze americane de pe teritoriul german. Efectivele pot atinge 52.000 de membri cu ocazia unor rotații sau manevre.