ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american ales Donald Trump a anunțat că va emite un ordin executiv, în prima sa zi de mandat, pentru a retrage Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific, relatează Sky News.

 Într-un clip publicat online, președintele-ales a descris TPP drept un "potențial dezastru pentru țară”.

În schimb, republicanul a spus că administrația sa vrea să genereze "acorduri comerciale bilaterale corecte, care să aducă locuri de muncă și industrie înapoi pe țărmul american”

Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de președintele Barack Obama și una dintre prioritățile sale economice.

Acordul, a cărui negociere a durat opt ani, a fost semnat, dar, pentru a intra în vigoare, trebuire aprobat de cel puțin șase țări care să reprezintă cel puțin 85% din producția economică a semnatarilor. În aceste condiții, fără ratificarea SUA, acordul nu va deveni realitate.

Douăsprezece state au semnat acordul: SUA, Japonia, Malaysia, Vietnam. Singapore, Brunei, Australia, Noua Zeelandă, Canada. Mexic, Chile și Peru.

Acordul este menit că consolideze relațiile economice dintre aceste țări, prin reducerea taxelor și protejarea comerțului, ca metodă de creștere economică.

Statele semnatare speră să își armonizeze și politicile și reglementările economice.

Practic, TPP ar putea permite crearea unei piețe unice după modelul celei din UE, prin eliminarea a circa 18.000 de taxe vamale.

Criticii acordului, în frunte cu Donald Trump, spun că acesta va submina economia SUA, pentru că a fost negociat în secret, ținând cont numai de interesele marilor companii.