ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 2013, Germania a convocat oficial ambasadorul SUA, după ce presa americană dezvăluia că serviciile secrete americane au ascultat telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel. În 2018, un nou scandal diplomatic Berlin-Washington ar putea duce la expulzarea ambasadorului SUA în Germania. Motivul: diplomatul Richard Grenell a declarat că își propune consolidarea tuturor forțelor conservatoare din Europa.


Partidele de stânga din Germania au intrat în firbrilații, cerând expulzarea noului ambasador american de la Berlin,  un apropiat și un susținător al lui Donald Trump, pe care îl acuză de amestec în treburile interne.
 
„Sunt mulți conservatori din întreaga Europă care m-au contactat pentru a-mi spune că simt că există o renaștere", a spus diplomatul american. „Categoric, vreau să-i sprijin pe alți conservatori din Europa, pe alți lideri, pentru a se întări. Cred că asistăm la un talaz al politicilor conservatoare care se ridică din cauza politicilor falimentare ale Stângii”,  a subliniat Grenell în interviul acordat celor de la Breitbart.com.

„Nu există nici o îndoială asupra acestui lucru și este un moment interesant pentru mine. Mă uit peste tot și cred că avem multe de făcut, dar cred că alegerea lui Donald Trump a încurajat oamenii să spună că nu mai pot permite doar clasei politice să stabilească, înainte ca alegerile să aibă loc, cine ar trebui să candideze și cine va câștiga”,  a explicat ambasadorul SUA.

De asemenea, spune el, în acest moment, ne aflăm „în punctul în care poți vedea limpede adevărul despre acest grup – un grup elitist foarte mic care vă spune că nu aveți nici o șansă să câștigați sau că nu veți putea câștiga niciodată sau își bate joc de voi.”

Grenell susține că strategia învingătoare este „concentrarea pe problemele conservatoare care îmbunătățesc viața oamenilor care muncesc, această majoritate tăcută”. Ambasadorul a adăugat că există un „sprijin masiv” pentru candidați de a formula politici „consistent conservatoare” în domenii precum imigrația, reducerea taxelor și a birocrației.

Stânga din Germania a sărit ca arsă după aceste comentarii, cerând, pe o singură voce, expulzarea diplomatului american. Cel mai vocal a fost  liderul social-democrat Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European, care a declara: „Ceea ce face acest om este unic în diplomația internațională. Dacă ambasadorul german la Washington ar spune că este la post pentru a întări Partidul Democrat, el ar fi imediat expulzat”. Schulz l-a acuzat pe Grenell că acționează ca „un ofițer colonial al extremei drepte”.

Nemulțumirile au răbufnit și în guvernul condus de Angela Merkel. „Grenell vrea să întărească curentele din Europa care caută să stopeze și chiar să inverseze procesul de unitate european”, a afirmat un responsabil pentru politică externă al partidului conservator al cancelarului federal, Jurgen Hardt.