ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Donald Trump a anunțat miercuri o înăsprire „substanțială” a sancțiunilor impuse Iranului. Tensiunile Washington-Teheran s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană și în contextul recentelor atacuri asupra unor rafinării din Arabia Saudita, pe care americanii le atribuie Iranului.
 
Acest sancțiuni - a căror natură urmează să fie detaliată - se adaugă unor măsuri punitive deja fără precedent impuse de Washington Teheranului, după ce Trump și-a retras țara, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, pe care-l consideră insuficient în a împiedica Republica islamică să se doteze cu bomba atomică și a destabiliza Orientul Mijlociu.

Donald Trump - care s-a arătat mai puțin categoric decât membrii Guvernului său, în ultimele zile, în privința responsabilității Iranului în atacurile de sâmbătă, dar care a confirmat că este vorba despre principalul suspect - a dat asigurări încă de duminică cu privire la faptul că este pregătit ”să riposteze” și că dispune de numeroase ”opțiuni”.

Administrația americană nu exclude represalii militare, după ce a denunțat un ”atac fără precedent” asupra aprovizionării mondiale cu petrol.