ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american, Donald Trump, a cerut, joi, Curții Supreme să autorizeze blocarea temporară a recrutării în armată a persoanelor transgen, relatează AFP, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, administrația SUA a argumentat că politica de deschidere față de persoanele transgen, lansată de predecesorul său democrat Barack Obama, creează "un mare risc pentru eficacitatea și puterea letală a militarilor".

Fosta administrație a prevăzut ca armata americană să înceapă să primească în rândurile ei recruți transgen de la 1 iulie 2017, termen pe care administrația Trump a decis să îl amâne pentru 1 ianuarie 2018, pentru ca în final să decidă renunțarea completă la această politică, invocând „costul medical enorm” și „perturbările” pe care le-ar presupune.

Ulterior, decizia lui Trump a fost invalidată prin mai multe hotărâri judecătorești, iar persoanele transgen s-au putut înrola în forțele armate ale SUA începând de la 1 ianuarie a.c.. 

În așteptarea unei decizii a instanței supreme, executivul i-a cerut joi acesteia să suspende de urgență hotărârile luate până acum de judecătorii federali, pentru că, în caz contrar, respectivele hotărâri "vor rămâne în vigoare cel puțin un an și poate până în 2020, or armata nu poate fi obligată să mențină atât de mult timp o politică pe care o consideră contrară intereselor țării".

Deși nu există cifre oficiale, se estimează că în armata americană sunt în prezent între 1.320 și 15.000 de persoane transgen, din totalul de 1,3 milioane de militari activi.