Administrația Trump a declasificat din punct de vedere protocolar UE de la rangul de Stat la cel de organizație internațională. Vestea nu a fost bine primită de Bruxelles, a anunțat un oficial european.

David Sullivan, un veteran al Comisiei Europene, ambasador UE la Washington, a aflat printr-o întâmplare că rangul său diplomatic a fost retrogradat. Cu ocazia funeraliilor fostului președinte american George Bush Sr. de la Capitoliu, la începutul lunii decembrie, numele său a figurat pe poziția a 173-a pe lista invitaților, față de 27, cât fusese până atunci, informează corespondentul Le Figaro la Washington, scrie evz.ro.
 
Această prăbușire în ordinea protocolului arată că, din punctul de vedere al administrației americane, Sullivan nu mai are rangul de „ambasador extraordinar și plenipotențiar”, ci doar de „șef de delegație”, la fel cum este, de pildă, ambasadorul Uniunii Africane.

Practic, Uniunii Europene i s-a conferit un statut similar celui al organizațiilor internaționale, refuzându-i-se cel rezervat statelor, acordat de Barack Obama în 2016, la sfârșitul mandatului.

Administrația Trump a confirmat marți că nu a informat nici Bruxelles-ul, nici pe Sullivan personal despre această schimbare intervenită în protocol.

Ostilitatea dintre Donald Trump și Uniunea Europeană este reciprocă. Șeful de la Casa Albă afirmă că UE este „un grup de țări adunate laolaltă pentru a obține avantaje de pe urma Statelor Unite”, în special în plan comercial.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews