Statele Unite sunt „pregătite să riposteze” la atacurile asupra infrastructurilor de petrol saudite (pe care Washingtonul le pune pe seama Iranului), a afirmat duminică președintele american Donald Trump, informează AFP și Reuters.

„Aprovizionarea cu petrol a Arabiei Saudite a fost atacată. Sunt motive să credem că îl cunoaștem pe vinovat, suntem pregătiți să ripostăm în funcție de (rezultatul) verificărilor, dar așteptăm să auzim din partea regatului saudit cine crede că este sursa acestui atac și sub ce formă ar trebui să acționăm", a scris Donald Trump pe Twitter.

Prețurile petrolului au crescut cu peste 15% duminică ca urmare a îngrijorării legate de aprovizionarea globală cu petrol și a creșterii tensiunilor în Orientul Mijlociu.

Gigantul petrolier de stat saudit Aramco a anunțat că atacul de sâmbătă a redus producția cu 5.7 milioane de barili pe zi.

Aramco nu a prezentat un calendar al reluării producției. O sursă apropiată a declarat pentru Reuters că revenirea la capacitatea completă de producție ar putea dura "săptămâni, nu zile".
    
Analiștii și comercianții în domeniu au estimat că este posibil ca prețul țițeiului să crească până la 100 de dolari/baril dacă Riadul nu reușește să reia rapid aprovizionarea la nivelul inițial.

O altă sursă a apreciat că exporturile vor continua în parametri normali în această săptămână datorită stocurilor importante existente în regatul saudit, cel mai mare exportator mondial de petrol. Arabia Saudită livrează zilnic peste 7 milioane de barili peste tot în lume.

  Riadul a anunțat că va compensa daunele provocate la facilitățile sale prin utilizarea stocurilor, care în luna iunie atingeau un nivel de 188 de milioane de barili, conform cifrelor oficiale.

Mai devreme în cursul zilei de duminică, un înalt oficial american a declarat, sub protecția anonimatului, că există dovezi care indică faptul că în spatele atacului cu drone asupra facilităților saudite nu se află gruparea yemenită houthi, care l-a revendicat, ci regimul de la Teheran. 

Iranul a negat aceste acuzații.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews