ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump a aprobat vineri desecretizarea controversatului memoriu prin care vrea să lovească în FBI, referitor la dosarul implicării Rusiei în alegerile din SUA. Ulterior, Congresul american a permis publicarea documentului secret.

Președintele SUA a anunțat vineri că a declasificat o notă confidențială și controversată elaborată de un ales republican, care critică practicile FBI împotriva Partidului Republican în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, deschizând calea publicării sale de către Congres.

„Nota a fost declasificată, vom vedea ce se va întâmpla", a afirmat el din Biroul Oval, ignorând avertismentele directorului FBI împotriva unei astfel de inițiative. „Ceea ce se petrece în țara noastră este o rușine (...) Mulți ar trebui să se jeneze de aceasta", a afirmat Trump, fără a da nume.

Autorul notei - președintele republican al comisiei pentru informații a Camerei reprezentanților, Devin Nunes - a redactat acest document în pofida opoziției membrilor democrați ai comisiei, pe baza unor informații clasificate. Nota se referă la interceptările de către FBI ale comunicațiilor unui membru al echipei de campanie a lui Trump din 2016, în cadrul anchetei cu privire la presupusa ingerință rusă în alegeri.

Republicanii au supralicitat publicarea documentului, anunțând un scandal „mai mare decât cazul Watergate", în timp ce democrații și FBI-ul au avertizat că nota secretă va fi scoasă din context și publicarea ar putea afecta securitatea națională.

„Documentul de 4 pagini este mai degrabă plicticos și sentențios, e greu de înțeles de ce republicanii au făcut atât de mult zgomot în legătură cu el și de ce democrații s-au temut atât de mult de desecretizarea lui ", scrie Huffington Post.

Democrații îi cer lui Trump să nu declanșeze o „criză guvernamentală"

Opoziția democrată a agitat vineri spectrul unei "crize constituționale" dacă Donald Trump va folosi ca pretext publicarea unei note criticând FBI pentru a-i concedia pe principalii responsabili ai anchetei asupra ingerinței ruse în alegerile prezidențiale din 2016, transmite Agerpres.

„A-l concedia pe Rod Rosenstein (numărul doi din Departamentul Justiției), cadre din conducerea Departamentului Justiției sau pe Bob Mueller (procurorul special însărcinat cu ancheta asupra ingerinței ruse) ar putea crea o criză constituțională fără precedent" din epoca Nixon, au avertizat liderii democrați din Congres într-o scrisoare adresată președintelui.

Asemenea metode ar constitui "o obstrucționare a justiției" ce poate duce la o destituire, au mai avertizat ei.


În prealabil, președintele american a acuzat vineri poliția federală FBI și Ministerul Justiției că a „politizat" anchetele în favoarea adversarilor săi democrați.

„Cei mai înalți responsabili și anchetatori ai FBI și ai Ministerului Justiției au politizat procesul sacrosanct de anchetă în favoarea democraților și împotriva republicanilor", a transmis Trump pe Twitter, fără a da nume.

„Așa ceva ar fi fost de neconceput până foarte de curând", a adăugat liderul de la Casa Albă, ținând să precizeze că, spre deosebire de superiorii lor, agenții de rând sunt "grozavi".

Aceste acuzații la adresa FBI, extrem de rare din partea unui președinte, survin într-un moment în care Trump se pregătea să autorizeze publicarea unei note confidențiale elaborate de un congresmen republican controversat susceptibilă să pună agenția într-o lumină nefavorabilă. Directorul FBI, Christopher Wray, a arătat clar că nu susține publicarea acestei note.

Democrații se tem la rândul lor de o politizare a informațiilor de către putere, dar și de posibile efecte negative asupra anchetei procurorului special desemnat să investigheze posibila ingerință rusă, Robert Mueller.