ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 04.06/ 11:35 Guvernul Statelor Unite este pe cale să deschidă o investigație antitrust majoră, fără precedent, împotriva puterii uriașe deținută pe piață de Amazon, Apple, Facebook și Google, au declarat luni surse citate de Reuters.

Comisia Federală pentru Comerț și Departamentul de Justiție, care aplică împreună legislația antitrust în Statele Unite, și-au împărțit supravegherea celor patru companii, au spus două surse, astfel încât Amazon șu Facebook vor fi în responsabilitatea FTC, iar Apple și Google în responsabilitatea Departamentului de Justiție.

Companiile de tehnologie sunt criticate dur în Statele Unite și în restul lumii, din cauza unor opinii potrivit cărora acestea au prea multă putere și au un efect negativ asupra utilizatorilor sau piețelor.

Președintele Donald Trump a cerut o supraveghere mai strictă a companiilor de media socială și Google, pe care le acuză că limitează dreptul de exprimare al conservatorilor, fără să prezinte și dovezi. Trump a mai criticat în mai multe rânduri Amazon pebntru că profită de Serviciul Poștal, de asemenea fără să ofere dovezi.

Acțiunile Facebook și Google au scăzut luni cu peste 6%. Titlurile Amazon.com au coborât cu 4,5%, iar cele ale Apple cu 1%.

Departamentul de Justiție și FTC nu recunosc, în general, pregătirile pentru deschiderea unor investigații.
 
Stirea initiala

Departamentul de Justiție al Statelor Unite pregătește o investigație împotriva Google, pentru a stabili dacă gigantul din sectorul tehnologiei a încălcat legislația în domeniul concurenței în afacerile sale online, au declarat două surse apropiate situației, transmite Reuters.
Oficiali ai diviziei antitrust a Departamentului de Justiție și ai Comisiei Federale pentru Comerț s-au întâlnit în ultimele săptămâni pentru a discuta cazul Google, au spus sursele.

Posibila investigație reprezintă cel mai nou atac al administrației președintelui Donald Tump împotriva unei companii de tehnologie, care a acuzat companiile de media socială și Google de reducerea la tăcere a conservatorilor, pe platformele online.

O sursă a spus că posibila investigație, despre care a scris prima oară publicația Wall Street Journal, se concentrează pe acuzațiile că Google a favorizat propriile sale afaceri în rezultatele căutărilor.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție a spus că nu poate confirma sau nega că este luată în considerare o investigație. Reprezentanții Google au refuzat să comenteze.

În 2013, în urma unei investigații a Comisiei Federale pentru Comerț, Google a acceptat să pună capăt practicii de a elimina recenziile  și alte date referitoare la propriile sale produse de pe site-urile companiilor concurente, și să permită advertiserilor să exporte date pentru evaluarea independentă a campaniilor.

Motorul de căutare, YouTube, evaluările, hărțile și alte afaceri, servicii oferite gratuit utilizatorilor dar finanțate prin publicitate, au transformat compania într-una dintre cele mai bogate din lume în numai două decenii.

În acest timp, Google ș-a făcut inamici atât în sectorul tehnologiei, din cauza poziției dominante pe piață, precum și la Washington, unde parlamentarii reclamă de la politicile părtinitoare la planurile în China.