ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Au fost sute, dacă nu chiar mii de fotografii făcute la reuniunea G7, la Malbaie, Québec. Una singură a devenită virală, scrie Washington Post.

În imagine, cancelarul german Angela Merkel, care a publicat poza pentru prima dată pe profilul său Instagram, stă în picioare, în spatele unei mese lungi și înguste: mâinile i se odihnesc pe masă și îl privește direct pe președintele Trump, care, stând jos, se află pe  partea cealaltă. „A doua zi a G-7 în Canada: o întâlnire spontană între două sesiuni de lucru”, a scris liderul german care a postat imaginea cu un comentariu care spune tot: Trump pe de o parte, toți ceilalți pe partea opusă.

 Trump nu pare nici furios, nici plictisit. Poate  amuzat. Privirea lui Trump, care stă relaxat, cu mâinile încrucișate la piept, privește oarecum absent, în direcția lui Merkel.

În jurul celor doi se află, tot în picioare, ceilalți lideri, fiecare cu ochii ațintiți undeva, în altă parte. Se poate vedea chipul brazdat al președintelui francez Macron. Premierul japonez Shinzo Abe, cu brațele încrucișate pe piept,  chiar în centrul imaginii cadru, pare dus pe gânduri, la fel ca ceilalți,  cu privirea pierdută undeva deasupra capului lui Merkel. În stânga lui Abe se află consilierul american pentru securitate națională, John Bolton, singurul din fotografie care părea să fie acolo pentru a vorbi.

Pentru mulți, această imagine face mai mult decât „o mie de cuvinte”.

Și asta pentru că, de la comerț până la reintegrarea Rusiei în clubul celor 7, Donald Trump a rămas ferm pe poziții în  fața aliaților săi din G7 reuniți vineri și sâmbătă în Canada.

Sâmbătă, Donald Trump și-a retras brusc sprijinul în comunicatul final al reuniunii G7 care a durat două zile, în ciuda compromisului privind comerțul.

El l-a numit pe premierul canadian  Justin Trudeau o persoană "necinstită și slabă"... după ce a spus înainte că relațiile bilaterale nu au fost niciodată mai bune în istoria celor două țări.

În plus, Donald Trump a reînnoit amenințarea asupra tarifelor pentru mașinile europene și străine importate de Statele Unite.

Liderii G7 au părăsit Malbaie după ce Donald Trump a decis să rupă acordul de la finalul summitului.

Printre alte subiecte de discordie s-a aflat și respingerea de către G7 a propunerii lui Trump de a reintegra în „club" Rusia, exclusă în 2014 din cauza anexării peninsulei Crimeea. În schimb, la solicitarea Marii Britanii, liderii G7 au convenit asupra înființării unei unități de reacție rapidă la amenințările Rusiei, incluzând un spectru larg - de la atacuri cibernetice până la cazuri de otrăvire.


Donald Trump va ateriza  la ora locală 20.00 la Singapore, duminică, pentru un alt summit, cu Kim Jong Un, și despre care s-a arătat "cu adevărat încrezător"