ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat luni seara la Casa Albă numirea judecătorului Brett M. Kavanaugh la Curtea Supremă, cel mai important organism juridic din țară. Kavanaugh ar trebui să-l înlocuiască pe judecătorul Anthony Kennedy, considerat de ani de zile „acul de echilibru” al Curții Supreme, după ce acesta a demisionat, lăsând postul vacant pentru scurt timp. 

Nominalizarea trebuie ratificată de Senat, unde Partidul Republican are o majoritate foarte fragilă. 

În SUA, mandatul judecătorilor Curții Supreme nu expiră, ci se se încheie prin demisie sau în urma decesului magistratului. Din acest motiv, numirea judecătorului Kavanaugh trebuie confirmată de Senat, și poate schimba echilibrul politic al Curții, și, prin urmare, al Statele Unite, către dreapta, pentru următoarele decenii.

Brett M. Kavanaugh are 53 de ani și în prezent este judecător al Curții de Apel din Districtul Columbia. 

Nominalizarea sa este considerată o alegere conservatoare și convențională, în sensul că ar putea fi ales de orice alt președinte republican.

Trump a ales un candidat cu acest profil, deși nu a fost preferatul alegătorilor săi, sperând să obțină o confirmare mai rapidă si fără probleme din partea Senatului. 

Kavanaugh este apreciat în special în rândul republicanilor mai tradiționaliști, care se opun invaziei statului în viața privată a americanilor.
Kavanaugh a absolvit Yale, a lucrat cu administrația lui George W. Bush, are legături strânse în cadrul partidului și este considerat un judecător extrem de riguros, cu opinii destul de puternice și conservatoare cu privire la chestiuni precum dreptul la avort și dreptul de a deține arme. Printre posibilele ținte vizate, se numără revenirea asupra precedentului din 1973, prin care au fost legalizate avorturile.

De asemenea, comunitatea LGBT se teme că o majoritate conservatoare la Curtea Supremă ar putea duce la îngrădirea drepturilor sale. Sau, cel puțin, la stoparea amplorii luate în timpul mandatelor lui Obama.

Judecătorul Kennedy, pe care Kavanaugh ar trebui să-l înlocuiască, a fost ferm în numeroase chestiuni  privind dreptul la avort, căsătoria homosexuală, pedeapsa cu moartea, discriminarea rasială, înclinând balanța în favoarea aripii progresiste a Curții, deși a fost nominalizat ca un conservator. 

Deciziile anterioare ale lui Kavanaugh ca judecător federal arată un profil ideologic mai ortodox, scrie New York Times, „care va modifica fundamental echilibrul Curții și va pune în pericol zeci de precedente”.