ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Acesta este noul nostru moment american: nu a mai fost niciodată un moment mai bun pentru a începe să trăiți visul american”.  Miercuri seara, în primul său discurs despre starea Națiunii în fața camerelor reunite ale Congresului, Donald Trump a vorbit despre readucerea încrederii în rândul americanilor. Trump a evocat succesele extraordinare din primul său an de mandat, lansând un apel pentru unitate în țară și cerând democraților să colaboreze în al doilea an al său la Casa Albă.
 
Șeful Executivului a expus, timp de o oră și 20 de minute, realizările de cartea recordurilor ale primului său an de mandat și a conturat planurile administrației în de domenii, de la economie și dereglementare, la infrastructură, comerț internațional, imigrație și politică externă.
 
 Redăm mai jos cele mai importante pasaje din discursul președintelui SUA:

 „A trecut mai puțin de un an de când am stat pe acest podium, în această cameră maiestuoasă, pentru a vorbi în numele poporului american și a acorda atenție  preocupărilor, speranțelelor și viselelor lui. În acea noapte, noua administrație trecea deja la acțiune. Un nou val de optimism cuprindea deja țara noastră. Începând din acea zi, am avansat cu o viziune clară și o misiune corectă, pentru a face din nou America măreață pentru toți americanii.

În ultimul an, am făcut progrese incredibile și am obținut un succes extraordinar. Ne-am confruntat cu provocări la care ne-am așteptat, dar și cu altele, pe care nu le-am fi imaginat vreodată. Am împărțit culmile victoriei dar și durerile greutăților. Am trecut peste inundații, incendii și furtuni. Dar, prin toate acestea, am văzut frumusețea sufletului Americii și a oțelului din care este făcută coloana sa vertebrală. Fiecare test a făurit noi eroi americani care să ne reamintească cine suntem și ce putem.

În urma acestor încercări teribile am fost uniți, nu ca republicani sau democrați, ci ca reprezentanți ai poporului. Dar nu e suficient să ne întâlnim doar în clipele tragice.  În această seară, vă cer tuturor să lăsăm deoparte diferențele, să căutăm ceea ne unește și să facem apel la unitate și să reușim să guvernăm pentru cetățeni. Aceasta este cu adevărat cheia. Aceștia sunt oamenii pe care noi am fost aleși să îi slujim.

În ultimul an, lumea a văzut ceea ce știm dintotdeauna. Că nici o națiune nu este atât de neînfricată, de îndrăzneață sau determinată ca americanii. Dacă există un munte, îl escaladăm. Dacă există o frontieră, o traversăm. Dacă există o provocare, o stăpînim. Dacă există o oportunitate, putem profita. Să începem în seara asta, recunoscând că starea națiunii noastre este puternică, pentru că oamenii noștri sunt puternici.

De la alegeri am creat 2,4 milioane de noi locuri de muncă, între care 200.000 de locuri doar în sectorul manufacturier. După ani de zile de stagnare a salariilor, în sfârșit vedem creșteri salariale. Cererile de ajutor de șomaj au atins un minimum al ultimilor 40 de ani. Ceva de care sunt foarte mândru este că rata șomajului în rândul afro-americanilor a atins un minimum al tuturor timpurilor, iar în rândul hispano-americanilor, de asemenea, a ajuns la cel mai mic nivel din istorie. 

Economie

Încrederea în rândul afacerilor mici este la un nivel maxim al tuturor timpurilor. Bursa de acțiuni a zdrobit record după record, câștigând peste 8 trilioane de dolari (8.000 de miliarde de dolari – n.r.) în valoare în acest scurt interval de timp. Vestea cea mare pentru americani este că planul de pensii, conturile pentru finanțarea anilor de studii au urcat foarte mult. Și, așa cum am promis poporului american acum 11 luni, am realizat cele mai mari reduceri de taxe și cea mai mare reformă fiscală din istoria Americii. Reducerile noastre de taxe au asigurat o ușurare semnificativă pentru clasa de mijloc și pentru afacerile mici. Am redus taxele pentru americanii care muncesc din greu, aproape am dublat deducerile fiscale pentru toată lumea.


În special, am eliminat și o taxă deosebit de dură pentru americanii care câștigă puțin de 50.000 de dolari pe an și prin care erau  obligați să plătească penalizări, pur și simplu pentru că nu își puteau permite planurile de sănătate impuse de guvern. Am abrogat nucleul programului Obamacare, care a fost dezastruos.

Am redus rata impozitului pe afaceri de la 35%, la 20-21%. Astfel, companiile americane pot concura împotriva oricui, oriunde altundeva în lume. Doar prin aceste modificări se estimează că venitul mediu al familiei va crește cu peste 4000 de dolari, o sumă importantă.

Întreprinderile mici au primit, de asemenea, o reducere masivă a impozitelor și acum pot deduce 20% din veniturile lor din afaceri. 

Acesta este, în fapt, noul nostru moment american. Nu a existat un moment mai oportun pentru a începe să trăim visul american.
Deci, pentru tine, cetățean american, indiferent unde unde te afli sau de unde ai venit,  acesta este momentul. Dacă muncești din greu, dacă crezi în tine, dacă crezi în America, atunci poți să visezi orice și să fii oricine Și împreună, putem obține absolut orice.

În această seară, vreau să vă vorbesc despre tipul de țară care vom deveni. Noi toți, împreună, ca o singură echipă, un singur popor și o singură familie americană.
 
Libertatea religioasă

Toți împărțim aceeași casă, aceeași inimă, același destin și același drapel american.

Împreună, redescoperim calea americană. Știm că în America credința și familia, nu guvernarea și birocrația, sunt centrul vieții americane.

Motto-ul este „Ne încredem în Dumnezeu”. Și celebrăm credințele noastre - poliția, militarii și veteranii noștri, ca pe niște eroi care merită sprijinul nostru total și neclintit.

Americanii își iubesc țara și merită un guvern care sa le arate aceeași dragoste și loialitate.
 
În ultimul an, am vrut să restabilim legăturile de încredere între cetățeni și guvern. 

Apărăm în totalitate cel de-al doilea amendament și am luat măsuri istorice pentru a proteja libertatea religioasă.

În încercarea noastră de a face Washingtonul responsabil, am eliminat mai multe reglementări în primul an decât orice administrație din istoria țării.

Am încheiat războiul cu energia americană. Și am terminat războiul pe cărbune. Suntem acum exportatori de energie. 

Multe companii de automobile construiesc și își extind planurile în Statele Unite, lucru pe care nu l-am văzut de zeci de ani. Chrysler se mută dintr-o mare fabrică din Mexic, în Michigan. Toyota și Mazda deschid o fabrică în Alabama. Și nu mai văsusem asta de multă vreme. Acum totul revine la normal.
 
Sănătate

De asemenea, considerăm că pacienții cu boli în fază terminală trebuie să beneficieze de acces imediat la un tratament experimental care le-ar putea salva viețile. Persoanele bolnave în fază terminală nu ar trebui să meargă dintr- o țară în alta pentru a căuta tratament. Vreau să le dau o șansă chiar aici, acasă. Este timpul ca Congresul să le acorde acestor minunați, incredibili americani dreptul de a încerca.
 
Una dintre prioritățile mele este reducerea prețului medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală. În multe alte țări, aceste medicamente costă mult mai puțin decât ceea ce plătim acum în Statele Unite. Și este foarte, foarte nedrept. De aceea, am cerut administrației mele să repare această nedreptate a prețurilor ridicate la medicamente, aceasts fiind una dintre prioritățile mele principale din acest an.
 
Infrastructura
 
Era capitulării economice s-a încheiat. Într-un final, America a schimbat pagina unor decenii marcate de tranzacții comerciale necinstite care ne-au sacrificat prosperitatea. Ne-am pierdut prosperitatea, însă o vom recupera foarte rapid. De acum înainte, ne așteptăm ca relațiile comerciale să fie corecte și bazate pe reciprocitate.

Pe măsură ce reconstruim industria, a venit timpul să reconstruim și infrastructura.

Solicit celor două partide să se unească pentru a ne oferi o infrastructură sigură, rapidă, fiabilă și modernă de care economia noastră are nevoie și pe care poporul o merită.

În această seară, cer Congresului să facă un proiect de lege care să aducă cel puțin 1,5 trilioane de dolari pentru noua investiție în infrastructură, de care țara are nevoie atât de mare. Fiecare dolar federal ar trebui să fie valorificat prin parteneriate cu guvernele de stat și locale și, după caz, prin investiții în sectorul privat, pentru a stabili definitiv deficitul de infrastructură. Și o putem face.

Vom construi noi drumuri strălucitoare, poduri, autostrăzi, căi ferate și căi navigabile în întreaga țară.

Întrucât reducerile de impozite generează noi locuri de muncă, haideți să investim și în dezvoltarea forței de muncă și în formarea profesională, de care avem atâta nevoie! Să deschidem școli profesionale mari, astfel încât viitorii noștri muncitori să poată învăța o meserie și să-și pună în valoare întregul potențial.

Timp de decenii, frontierele deschise au permis drogurilor și grupărilor criminale să se reverse peste comunitățile noastre cele mai vulnerabile. Ele au permis milioanelor de muncitori prost plătiți să intre în concurență pentru locuri de muncă și salarii cu americanii cei mai săraci. Mai tragic, au costat pierderea a numeroase vieți nevinovate.

În seara asta, fac apel la Congres să elimine lacunele legislative care au permis ca bande criminale să intre în țara noastră. Am propus o nouă legislație care să stabilească legile privind imigrația și să susțină agențiile noastre de luptă împotriva imigrației și de patrulare. 

În următoarele săptămâni, Camera Reprezentanților și Senatul vor vota un pachet de reforme privind imigrația. În ultimele luni, administrația mea s-a întâlnit atât cu democrații, cât și cu republicanii, pentru a realiza o abordare bipartizană a reformei imigrației. Pe baza acestor discuții, am prezentat Congresului o propunere detaliată care ar trebui susținută de ambele părți ca un compromis corect. Unul în care nimeni nu obține tot ce vrea, dar în urma căruia țara noastră va beneficia de reformele de care are nevoie.

Imigrație

Aceștia sunt cei patru piloni ai planului nostru. Primul pilon oferă calea necesară către cetățenie pentru 1,8 milioane de imigranți ilegali care au fost aduși aici de către părinți la o vârstă fragedă. Aceasta acoperă aproape de trei ori mai mulți oameni decât în administrația anterioară.

Cel de-al doilea pilon asigură securizarea frontierei. Asta înseamnă construirea unui zid mare pe granița de sud și angajarea mai multor eroi  pentru a menține comunitățile noastre în siguranță.

Esențial este că planul elimină teribilele lacune legislative exploatate de criminali și teroriști pentru a intra în țara. Și, în cele din urmă, pune capăt practicii periculoase de prindere și eliberare a acestora.

Cel de-al treilea pilon încheie Loteria Vizelor, un program care dă la întâmplare cărți verzi, fără a se ține cont de abilități, de merit sau de siguranța poporului american. Este timpul să ne îndreptăm către un sistem de imigrare bazat pe merit, unul care lasă să intre în țară oameni calificați, care vor să lucreze, care vor contribuie la societatea noastră, care vor iubi și respecta țara noastră.

Al patrulea și ultimul pilon protejează familia, prin închiderea lanțului migrării. Sub actuaul sistem, acesta a fost rupt. Un singur imigrant poate aduce un număr nelimitat de rude. În acest nou, ne concentrăm asupra familiei apropiate, prin limitarea la soți și copii minori.

Această reformă este vitală nu doar pentru economia noastră, ci pentru securitatea și pentru viitorul Americii. În ultimele săptămâni, atacurile teroriste din New York au fost posibile datorită Loteriei Vizelor și schimbării migrației.
 
În epoca terorismului, aceste programe prezintă un risc pe care nu mai putem să ni-l asumăm. A venit vremea reformei.

Politica externă

Pe măsură ce reconstruim puterea și încrederea Americii aici, acasă, ne redobândim puterea și în afară.

În întreaga lume, ne confruntăm cu regimuri ostile, cu grupări teroriste și cu rivali precum China și Rusia care ne provoacă interesele, economia și valorile. În confruntarea cu aceste pericole, știm că slăbiciunea este cea mai sigură cale către conflict, iar puterea de neegalat este cel mai sigur mijloc al apărării.

De aceea, cer Congresului să voteze fondurile necesare pentru armata americană, în special pentru a moderniza și a reconstrui arsenalul nostru nuclear cu scopul de a-l face atât de tare și de puternic încât să descurajeze orice agresiune. Poate că într-o bună zi va exista un moment când țările lumii vor elimina armele nucleare. Din păcate, nu am ajuns acolo.
Anul trecut, ne-am angajat, alături de aliații noștri, să eliminăm ISIS. Un an mai târziu, sunt mândru să vă spun că coaliția de înfrângere a ISIS a eliberat aproape 100% din teritoriul deținut cândva de acești ucigași în Irak și Siria. Dar mai este mult de făcut. Vom continua lupta până când ISIS va fi învins.

Azi respect o altă promisiune de campanie. Tocmai am semnat un decret,  dispunând secretarului Apărării, Jim Mattis, să reexamineze politica noastră de încarcerare militară și să mențină deschise instalațiile carcerale de la Guantanmo Bay.

Pe măsură ce consolidăm relațiilede prietenie din întreaga lume, ne stabilim cu claritate și adversarii.
 
Când poporul iranian s-a ridicat împotriva crimelor dictaturii corupte, nu am tăcut. America este de partea poporului iranian în lupta lui curajoasă pentru libertate. 

Cer Congresului să rezolve probleme fundamentale ale acordului dezastruos privind programul nuclear iranian.

Administrația mea a impus, de asemenea, sancțiuni dure asupra dictaturilor comuniste și socialiste din Cuba și Venezuela.

Dar niciun regim nu și-a oprimat proprii cetățeni atât de brutal ca dictatura crudă din Coreea de Nord. 

Goana nesăbuită după arme nucleare a Coreei de Nord ar putea ca, în curând, să amenințe patria noastră. Ducem o campanie de presiune maximă ca acest lucru să nu se întâmple. Experiența ne-a învățat că, dacă facem concesii, deschidem ușa agresiunii și provocărilor. Nu voi repeta greșelile administrațiilor precedente care ne-au dus în acest punct periculos. Trebuie doar să ne uităm la caracterul depravat al regimului nord-coreean ca să înțelegem natura amenințării nucleare asupra Americii și aliaților noștri.

Dar, mai presus de toate, sunt americanii. Și acest Capitoliu, această cetate și această Națiune.

Misiunea noastră este de a le respecta, de a-i asculta, a-i sluji și a-i proteja.
Americanii răspândesc în lume arta si muzica. Ei ating limitele științei și descoperirii. Și ne reamintesc mereu ceea ce nu trebuie să uităm niciodată: poporul a visat această țară. Oamenii au construit această țară. Și oamenii sunt cei care fac America din nou măreață.

Câtă vreme suntem mândri pentru că suntem cine suntem și pentru ceea ce luptă, nimic nu ne va sta în cale.

Atâta timp cât avem încredere în valorile noastre, încredere în cetățenii noștri și încredere în Dumnezeu, nu vom eșua.

Familiile noastre vor înflori.

Oamenii noștri vor prospera.

Iar Națiunea noastră va fi pentru totdeauna în siguranță, puternică și mândră și liberă.

Mulțumesc! Dumnezeu să binecuvânteze America!