ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru prima dată de la preluarea mandatului, președintele Donald Trump a afirmat că susține o soluție cu două state, ca fiind cea mai bună cale de a rezolva conflictul dintre Israel și palestinieni, afirmație pe care a făcut-o în timpul unei întrevederi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu


„Cred cu adevărat că ceva se va întâmpla. Este visul meu să realizez asta înainte de încheierea primului meu mandat”, în ianuarie 2021, a declarat el în fața presei, la începutul unei întâlniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Exprimându-se în marja Adunării Generale anuale a ONU, la New York, el s-a declarat convins ”100%” că palestinienii, care și-au ”înghețat” orice contact cu administrația americană după ce aceasta a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului la sfârșitul lui 2017, ”vor reveni la masa negocierilor”.

”Îmi place soluția cu două state”, ”cred că este ceea ce merge cel mai bine, acesta este sentimentul meu”, a adăugat președintele Trump, fără să precizeze dacă acest lucru va fi propus prin planul de pace pe care-l pregătește de multe luni, în cel mai mare secret, o mică echipă condusă de ginerele și consilierul său Jared Kushner.

Anunțarea acestei propuneri americane - menite să permită ajungerea la ”acordul ultim” între israelieni și palestinieni potrivit formulei lui Trump - a fost amânată în mai mute rânduri.

Până acum, președintele republican s-a abținut să susțină în mod clar soluția cu două state, spre deosebire de predecesorii săi din ambele tabere politice și de comunitatea internațională.

Linia oficială a administrației Trump consta, până acum, în a susține o soluția care să fi fost susținută de ambele tabere - israeliană și palestiniană -, dar fără să promoveze și nici să respingă cele două state.