ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump pare să își fi ales omul pe care îl sprijină să ajungă la Palatul Elysée.

Donald Trump l-a îndemnat pe candidatul naționalist la președinția Franței, Eric Zemmour, să „nu cedeze” și să nu își îmblânzească retorica virulentă, concentrată asupra marilor probleme ale Franței: islamizare, imigrație, identitate națională.

După ce a avut luni o discuție telefonică de 40 de minute cu fostul președinte american, pe care a calificat-o drept „lungă și amicală”, Zemmour, un fost ziarist în vârstă de 63 de ani, a declarat:

„Mi-a spus să rămân eu însumi, că presa îmi va lipi eticheta de brutal și că trebuie să continuu să fiu sincer. Cred că are dreptate.”

Zemmour a adăugat că cei doi au discutat despre „situația și viitorul Franței și al Statelor Unite, prinse în vâltoarea aceluiași război al civilizațiilor”.

Trump i-a mai spus fracezului să „rămână curajos” și să nu cedeze presiunilor din partea presei.

Discuția telefonică cu Donald Trump și sprijinul manifestat de fostul președinte american este un atu important pentru Zemmour, care concurează în alegerile prezindențiale din Franța, care au loc în aprilie-martie, pe același culoar naționalist cu Marine Le Pen.

În 2017, Trump a refuzat să discute cu Le Pen, când aceasta l-a sunat  l-a Trump Tower pentru a-l felicita:

„Cu toții avem oportunități în viață”, a comentat atunci enigmatic Trumpm sugerând că Le Pen a ratat ocazia de a-și manifesta sprijinul pentru el.

Le Pen a încercat să minimalizeze importanța discuției telefonice de luni declarând ziariștilor:

„Am vrut să am o întâlnire cu el (Trump) înainte de a fi președinte. Sincer, mi se pare mult mai interesant decât să o faci DUPĂ aceea.”

După o explozie în sondaje, imediat după lansarea candidaturii sale, Eric Zemmour pare să se fi plafonat sub nivelul lui Le Pen.

Potrivit ultimului sondaj, fostul ziarist este cotat cu 15% intenții de vot, față de Le Pen, cu 17%, și mult sub Macron, cotat la 25,5%.

Adeseori, presa în numește pe Zemmour un „Trump francez”.

Într-adevăr, asemănările dintre cei doi sunt numeroase.

La fel ca Trump, Zemmour încearcă să se poziționeze ca un outsider, fără legătură cu sistemul politic și cu partidele tradiționale din Franța.

La fel ca Trump, și Zemmour este adeptul menținerii identității naționale a țării sale și al primatului interesului național în toate acțiunile internaționale.

„Amândoi doresc același lucru – Donald Trump vrea ca Statele Unite să rămână Statele Unite, iar Eric Zemmour dorește ca Franța să rămână Franța”, a arătat într-un comunicat echipa de campanie a lui Zemmour.

Zemmour a făcut un apel către Uniunea Europeană să ridice un zid la frontierele sale externe pentru a combate imigrația ilegală, inițiativă care amintește de zidul lui Trump de la granița cu Mexicul.

Liderul naționalist francez pledează pentru „zero imigrație” și afirmă că Europa este acum scena unei ciocniri a civilizațiilor, „între lumea islamică și lumea creștină”.

În luna ianuarie 2022, un tribunal din Paris l-a declarat vinovat pe Zemmour pentru „discurs dușmănos” și condamnat la o amendă de 10.000 de euro, deoarece, într-o apariție televizată din septembrie 2020 i-a numit pe imigranți „hoți”, „violatori” și „criminali”.

Ca și Trump, Zemmour s-a pronunțat împotriva obligativității vaccinării, considerând că un act medical nu poate fi făcut fără consimțământul liber și informat al pacientului.