ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Donald Trump și Jean-Claude Juncker, au anunțat miercuri că au ajuns la un acord privind relațiile comerciale dintre SUA și UE, dezamorsând, cel puțin temporar, conflictul dintre Bruxelles și Washington.
Trump l-a primit pe Juncker la Casa Albă, iar după dialogul oficial a anunțat că relațiile dintre Washington și Bruxelles intră într-o fază nouă, transmite AFP.
„A fost o zi foarte mare pentru comerțul liber și echitabil, într-adevăr o zi foarte mare", a adăugat el. „Începem negocierile chiar acum, dar știm în bună măsură unde vrem să ajungem (...) tarife zero, bariere netarifare zero și subvenții zero pentru bunurile industriale non-auto", citează Reuters. 

Președintele Statelor Unite a mai spus că țara sa va colabora cu Uniunea Europeană pentru „reducerea barierelor și creșterea comerțului cu servicii, produse chimice și farmaceutice, produse medicale, precum și soia; soia este o mare problemă". 

Potrivit lui Trump, UE va achiziționa mai mult gaz petrolier lichefiat din SUA. La rândul său, Juncker a anunțat că a convenit cu Trump ca Uniunea Europeană și Statele Unite să nu își impună reciproc noi tarife în timpul negocierilor. 

Reuters reamintește că președintele american a amenințat cu aplicarea unui tarif de 25% asupra importurilor de automobile; o astfel de măsură ar afecta atât producători europeni cum sunt BMW și Volkswagen, cât și firmele din domeniul auto din Japonia și Coreea de Sud. Europenii exportă peste Atlantic, în fiecare an, oțel în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro și aluminiu în valoare de un miliard de euro. Considerate drept măsuri protecționiste de UE, taxele ar putea să aducă prejudicii evaluate la 2,8 miliarde euro, potrivit calculelor executivului comunitar.