ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am fost învățați de mici să nu ne interesăm de treburile altora, respectiv, de casele altora. Să ne vedem noi de treburile noastre de acasă, măcar că se interesează străinii de ale noastre mai mult decât o facem noi înșine. Nu ne stă nouă bine să ne dăm cu părerea despre alte case, mai ales de cele ale prietenilor, aliaților, partenerilor și protectorilor strategici.


Adevărul este că în SUA tensiunile interne cresc de ceva timp. Instalarea administrației președintelui Trump la Washington, sprijinită de aripa conservatoare a republicanilor, nu a priit unei mari părți a cetățenilor americani, în special simpatizanților politicilor sociale ale democraților.

Chiar în zilele învestirii în funcție a dlui. Trump, în marile citadele americane s-au desfășurat ample mitinguri și demonstrații. S-a îndemnat la  « rezistență » pe fondul temerii că „drepturile fundamentale” ale unora ar putea fi restrânse de noua adminstrație conservatoare. Întâmplător, în aceleași zile, și la noi s-au desfășurat adunări cetățenești similare, pe o temă aparent diferită.

Autoritățile statului California, (care acum se mândresc cu episodul istoric al republicii din 1846), au acordat în ultimele decenii sprijin politic și legi favorabile comunităților «minoritare» pe diverse criterii.

California este cunoscută peste tot în lume ca fiind centrul industriei IT și social-media americane și, poate chiar mai mult decât asta, tot aici este „cetatea filmului” american - Hollywood-ul - cu toate patimile și/sau virtuțile sale.

De asemenea, statul californian a devenit un bastion redutabil al lobby-ului LGBT... (observație: nu știu câte litere s-au mai adăugat între timp la acest acronim), pro-avort, pro-feminism, toleranță, "incluzivitate”, multiculturalism, imigrație, liberalism social și altele înrudite.

Nu este o noutate că în SUA se produce anual peste 60 % din așa-numita industrie de filme pentru adulți. Tot aici este înregistrat și "consumul” cel mai mare din acest „produs”. Majoritatea acestor filmări au loc în California. Aici sunt înregistrate adresele poștale ale „studio-urilor” care fac bani mulți din așa ceva. Numai California singură dă tonul la nivel mondial în această breaslă derizorie.

Pe fondul controverselor politice aduse de noua administrație prezidențială de la Washington, California a demarat o veritabilă « rezistență » la proiectele cabinetului Trump. În prezent sunt câteva procese pe rolul justiției americane între adminsitrația federală și statul California.

Administrația locală în California este dominată de Partidul Democrat. În anii recenți, singurul republican forte a fost celebrul actor Arnold Schwarzenegger, guvernator între 2003 și 2011, catalogat și el drept un liberal mai mult decât un conservator.

În februarie 2017, președintele Trump spunea într-un interviu la FOX News despre California că, în multe privințe, este „scăpată de sub control”, („California in many ways is out of control”).

După cum relatează jurnalul NY Times, conflictele de interese diverse între statele federale și administrația de la Washington sunt frecvente. Însă, numărul cauzelor deschise între California și administrația Trump este copleșitor:

Utilizarea terenurilor aflate în proprietate publică din acest stat;
Statutul așa-numitelor orașe sanctuar, pentru migranți;
Legislația federală aplicabilă imigranților, mai ales în cazul copiilor;
Legislația recensămintelor oficiale;
Poluarea – emisiile de gaze cu efect de seră.

California a inițiat 29 de procese împotriva guvernului federal, de la investirea noului președinte. Un profesor de la universitatea de drept Loyola din Los Angeles consideră că disputa aceasta nu este un « război rece » ci un un conflict toropitor de fierbinte.

Tot în această privință, portalul Republica.ro relatează că nemulțumirea conservatorilor din partea tradițională a Californiei este într-o stridentă contradicție cu ideile californienilor din marile metropole: Los Angeles, Sacramento, San Francisco și cu cele ale politicienilor statului, care - în opinia lor - l-au transformat într-unul neguvernabil.
O inițiativă lansată de conservatorii californieni vizează o sciziune a statului respectiv:
 

Aripa conservatoare californiană se bazează pe un precedent istoric, cel al separării teritoriului din vestul statului Virginia, care a avut loc în anul 1861, în timpul războiului civil. Motivul a fost diferența de opinii în legătură cu sclavagismul.

Rămâne de văzut care va fi deznodământul acestei stări de divergență între Washington și Sacramento. Prognoza meteo anunță vreme « furtunoasă » ("stormy”) pentru președintele SUA. Deocamdată, tensiunile dintre susținătorii orientărilor erei Obama și conservatorii americani se mențin la cote înalte.