ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În China, pandemia se întoarce împotriva celor care au provocat-o.

Varianta Delta a COVID se răspândește cu rapiditate în China, iar regimul de la Beijing pare să nu aibă alte soluții la noua tulpină decât noi restricții draconice și recurgerea la forța brută a „organelor”.
 
Aceasta este concluzia sinologului Gordon Chang într-o analiză apărută în publicația 1945.

Milioane de chinezi se află în prezent izolați în diferite forme de carantină, arată Chang, iar valul recent de infectări este cel mai mare de la epidemia izbucnită la sfârșitul lui 2019.

Dincolo de dificultățile sanitare, noua erupție, care a scăpat de sub controlul autorităților, are și un important efect politic: subminează discursul triumfalist al regimului comunist, care se laudă că a știut să stăpânească pandemia mai bine decât Occidentul.

Autoritățile chineze au descoperit că sursa noului val de infectări este un avion care a aterizat în 20 iulie anul acesta pe aeroportul internațional Nanjing Lukou, venind din Rusia.

Nouă lucrători chinezi ai aeroportului au fost testați pozitiv după ce au făcut curățenie în avion.

De atunci, boala s-a răspândit, infectând aproape jumătate din cele 33 de provincii, aglomerări urbane cu rang de provincii și regiuni.

„Delta a trecut prin sistemele de apărare împotriva virusului ale țării,  care sunt cele mai stricte din lume”, a scris Bloomberg News.

Tulpina Delta apare acum în locuri în care nici un caz de infectare nu a mai apărut de luni de zile. Îngrijorarea mare o reprezintă orașul Wuhan, sursa epidemiei planetare. După cum scrie Bloomberg, statutul Wuhanului, de oraș cu zero infecții, a fost „un motiv de mândrie pentru China”.

Noua tulpină a ajuns și la Beijing, centrul puterii politice comuniste. Aici, restricțiile de călătorie au devenit foarte stricte. Turiștii nu mai sunt primiți în capitală, cu excepția celor ale căror scopuri de călătorie sunt „esențiale” și numai cu test negativ.
 
De notat că vaccinarea nu este privită ca suficientă, ceea ce înseamnă lipsă de încredere în vaccinuri.

În China s-au înregistrat peste 30 de focare, printre care și unul devastator care a lovit orașele porturi din provincia Guangdong, izbucnită în mai.

Cu tulpina Delta, măsurile draconice ale comuniștilor chinezi par să nu mai funcționeze, iar acest lucru ucide triumfalismul autorităților.

De aceea, o răspândire a virusului la scară națională ar putea reprezenta o amenințare existențială pentru regimul comunist. 

Nu este de mirare furia acestuia când Bloomberg a clasat Statele Unite pe locul I în clasamentul privind lupta împotriva COVID pe care îl întocmește publicația.

„Ce glumă!”, a comentat Ziarul Poporului, cea mai importantă publicație din China.

Însă propaganda nu ține loc de realitate. Beijingul susține că a administrat peste 1,5 miliarde de doze din vaccinurile produse de ea și a raportat că 40% dintre chinezi sunt complet vaccinați.

Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din China afirmă că vaccinurile chinezești „pot avea în continuare bune efecte preventive și protective” împotriva tulpinei Delta.

Însă, la fel ca în alte țări, și vaccinurile made in China par neputincioase împotriva variantei care își are originea în țara vecină, India.

În Nanjing, de pildă, majoritatea infectărilor s-a înregistrat printre persoanele vaccinate.

Controlul discursului public prin cenzură și propagandă a fost de la începutul epidemiei o strategie cheie a Beijingului.

Acest lucru a devenit clar încă din ianuarie 2020, când Partidul Comunist a anunțat formarea unui mic grup centralizat cu misiunea de a combate pandemia.

Dintre cei nouă membri au grupului, doar unul avea legătură cu sănătatea. Restul erau politicieni și politruci. Vicepreședintele grupului a fost numit Wang Huning, responsabil cu propaganda în Partidul Comunist.

Una dintre țintele favorite ale regimului au reprezentat-o străinii. Și de data aceasta, observă Chang, autoritățile au repetat ostentativ că cei nouă lucrători de la aeroportul din Nanjing s-au infectat după ce au curățat un avion venind din Rusia.

De asemenea, presa chineză a pus un focar Delta de la Zhengzhou pe seama a doi membri ai personalului de curățenie din spital care au intrat în contact cu pacienți din străinătate.

Regimul comunist chinez nu și-a modificat discursul pe care l-a adoptat de la izbucnirea pandemiei, de a susține că originea acesteia se află în Statele Unite. Și în prezent, China afirmă că focarul COVID-19 a fost în Frederick, Maryland, la baza militară Fort Detrick a SUA.

Cu vaccinuri ineficiente și cu o propagandă uzată de prea multă folosire, regimul comunist din China este pe punctul de a suferi o umilință istorică. 

Pandemia se întoarce împotriva sa.
 
O lecție și pentru alte țări, care s-au încăpățânat să aplice modelul chinezesc. Inclusiv România.