ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi fotbaliști turci care fac parte din naționala de fotbal a Germaniei s-au fotografiat cu președintele Erdogan la Londra. Imaginea a provocat deranj mare în Germania, potrivit Al-Jazeera.com.

Ilkay Gündogan și Mesut Özil se află în aceste zile în centrul unei controverse uriașe în Germania. Și asta după ce presa a publicat o fotografie în care cei doi apar  alături de președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan. Cei doi jucători, care tricoul echipei naționale de fotbal a Germaniei, au devenit astfel ținta criticilor. Dar și a insultelor și comentariilor acide pe rețelele de socializare.
 
Polemicile din social media au trecut la un alt nivel, cel al politicii. Însăși Angela Merkel a trebuit să intervină prin vocea purtătorului de cuvânt, Steffen Seiber,  pentru a spune că fotografia „ridică întrebări și crează neînțelegeri”. Reinhard Grindel, președintele Ligii de Fotbal din Germania, i-a acuzat pe cei doi jucători naționali, spunând că au fost exploatați de Erdogan din motive electorale.

Tot mai multe voci din Germania au cerut o decizie drastică, de a-i exclude pe Özil și Gündogan din echipa care va merge la Cupa Mondială din Rusia. Dar antrenorul german Joachim Löw a exclus deja acest lucru, deși a admis că decizia celor doi jucători turci de a se poza cu Erdogan „nu a fost o idee fericită„. „Dacă jucați pentru Germania, trebuie să reprezentați țara și valorile acesteia”, a afirmat antrenorul.

Divergențele profunde dintre Merkel și Recep Tayyip Erdogan, care au dus la escaladarea tensiunilor dintre cele două state, s-au acutizat în 2017, odată cu referendumul organizat în  Turcia pentru sporirea puterilor liderului de la Ankara. În principal, Merkel reproșează regimului turc o serie de derapaje, printre care și nerespectarea drepturilor omului, în contextul în care în Turcia au avut loc numeroase arestări după tentativa de lovitură de stat din 2016.