ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Actualizare ora 19:00 - Consulatul General al SUA din Istanbul îi avertizează pe cetățenii americani să stea la adăpost și să-și limiteze „la un minim absolut” mișcările prin oraș, deoarece, în urma atacului sângeros de azi-noapte, operațiunile de securitate sunt încă în curs de desfășurare.

Ȋntr-un comunicat oficial, Consulatul SUA reamintește că grupurile extremiste continuă eforturile lor agresive de a comite atacuri în zonele locuite sau frecventate de cetățenii americani și străini. Cetățenii americani din Turcia au fost sfătuiți să fie atenți la tot ce se întâmplă în jurul lor și să evite, pe cât posibil, mulțimile mari sau locuri aglomerate, mai ales zonele cunoscute a fi frecventate de occidentali, turiști sau expați.

Actualizare ora 17:06 - Un nou atac armat a avut la la Istanbul. De data aceasta, atacul a avut loc la o moschee, unde cel puțin două persoane au fost rănite, din primele informații oferite de turkhabergazetesi.com. Atacatorul a fugit după comiterea faptei.

Atacul armat a avut loc la mai puțin de 24 de ore de la celălalt atac care a avut loc într-un club de noapte, în urma căruia 39 de oameni au murit, iar 69 au fost răniți.
 
Actualizare ora 13:45 - Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că, prin astfel de atentate, se urmărește destabilizarea Turciei: „Ei încearcă să provoace haos, să-i demoralizeze pe oameni și să ne destabilizeze națiunea cu aceste atacuri abominabile împotriva civililor. Noi ne vom menține calmul, vom sta mai aproape unii de alții și nu vom ceda teren în fața unor asemenea jocuri murdare".

„Ca națiune, vom lupta până la capăt nu doar împotriva atacurilor armate comise de grupări teroriste și de forțele din spatele acestora, dar și împotriva atacurilor economice, politice și sociale orchestrate de aceste forțe", a precizat Erdogan, la câteva ore după atentatul comis în clubul din Istanbul.

Președintele rus, Vladimir Putin, a condamnat acest atac: „Este greu de imaginat o crimă mai cinică decât uciderea unor civili nevinovați, în mijlocul vacanței de Anul Nou. Dar teroriștii sunt absolut străini de conceptul de moralitate umană. Datoria noastră comună este aceea de a răspunde decisiv agresiunii teroriste.”
 
Casa Albă a condamnat și ea „oribilul atac”. „Astfel de atrocitățile comise asupra unor oameni nevinovați, majoritatea veniți pentru a sărbători Anul Nou, subliniază sălbaticia atacatorilor”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, citat de L’Express.
 
Obama „a reafirmat sprijinul SUA pentru Turcia, aliatul nostru NATO, în hotărârea noastră comună de a se înfrunta și de a învinge toate formele de terorism”, a declarat Ned Price.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Mark Toner, a declarat, conform ziarului turc Daily Sabah, că Washingtonul „condamnă cu fermitate atacul terorist”. „Din păcate, acest atac atroce este doar cel mai recent efort de a ucide și mutila civili nevinovați. Aceste atacuri nu fac decât să întărească determinarea noastră puternică, de a lucra cu guvernul Turciei pentru a contracara flagelul terorismului”, a spus Toner.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a postat un mesaj pe Twitter, deplângând „începutul tragic al anului 2017 la Istanbul”. „Gândurile mele sunt cu cei afectați de atacul asupra persoanelor ce sărbătoreau Anul Nou și cu poporul turc”, a spus Stoltenberg.

La rândul său, François Hollande a condamnat „cu forță și indignare” atentatul din Istanbul. „Franța își exprimă solidaritatea cu Turcia în acest eveniment și va continua să lupte fără milă împotriva acestui flagel, alături de aliații săi”, a declarat președintele François Hollande.

 
(Știrea inițială) Azi-noapte, în jurul orei 02:00 (01:00 ora României), s-a tras cu arma într-un club din Istanbul („Reina”, din cartierul Ortakoy din Istanbul), iar o petrecere de revelion s-a transformat într-un carnagiu. 

Conform celui mai recent bilanț, sunt 39 de morți (între care 16 cetățeni străini) și 69 de răniți. Patru dintre răniți sunt în stare gravă.

Informațiile sunt contradictorii încă, iar presa turcă informează că atentatul ar fi fost comis de unul, doi sau trei agresori. Unul dintre aceștia era deghizat în Moș Crăciun.

Martorii au povestit că au auzit atacatorii strigând ceva în arabă, potrivit agenției de presă Dogan, care precizează că între 700 și 800 de persoane erau în clubul de noapte la momentul atacului.

Potrivit primelor declarații ale guvernatorului orașului, Vasip Sahin, citat de agențiile internaționale de presă, atentatul a fost comis de un singur atacator, care a împușcat un ofițer de poliție și un civil, înainte de a intra în club și de a deschide focul la întâmplare asupra clienților din incintă. 

„Într-o manieră sălbatică și nemiloasă, el a mitraliat persoanele venite pur și simplu să sărbătorească Noul An”, a declarat Sahin. 

Potrivit canalului NTV, citat de AFP, mai multe persoane s-au aruncat în Bosfor pentru a scăpa de gloanțele trase. 

„Căutările pentru găsirea teroristului sunt încă în curs. Sper că acesta va fi capturat rapid”, a declarat, în această dimineață, ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, citat de AFP. 
 
Discotecă, bar și restaurant, „Rein”, unul dintre cele mai mai localuri din Istanbul se află situat în cartierul Ortakoy (partea europeană a orașului). Este amplasat la câteva sute de metri de locul unde au avut loc festivitățile oficiale de Anul Nou.
 
Proprietarul localului, Mehmet Kocarslan, citat de ziarul Hürriyet, a declarat că recent fuseseră luate măsuri de securitate, după ce serviciile de informații americane au lăsat să se înțeleagă că ar putea exista un atac. 
 
Poliția turcă anunțase că 17.000 de forțe de ordine vor fi desfășurate în Istanbul, pentru a veghea festivitățile de Anul Nou.

MAE verifică dacă printre victime sunt și cetățeni români

Ministerul de Externe al României a anunțat că, prin Consulatul General al României  la Istanbul, are în atenție acest incidentul.

„Oficiul consular român a întreprins în regim de urgență demersuri pe lângă autoritățile abilitate și spitalele din Istanbul pentru a verifica dacă printre victimele incidentului se află cetățeni români.

Consulatul General al României la Istanbul  monitorizează evoluția situației și este pregătită să acorde asistență consulară, dacă situația o va impune. 

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul (0090) 212 3583541, (0090) 90 212 3580516,  (0090) +90 212 3583537, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă profundul regret pentru pierderea de vieți omenești și transmite condoleanțe familiilor victimelor.”
 

Știre în curs de actualizare