ACTUALIZARE 18:00  Rusia, Turcia și Iranul vor pune la punct un mecanism trilateral pentru a urmări și a asigura respectarea totală a acordului de încetare a focului în Siria, au anunțat  marți reprezentanții celor trei state, într-o declarație comună citată de Reuters. 

În cadrul mecanismului se va asigura și prevenirea unor eventuale provocări și determinarea cu precizie a modului în care va funcționa acordul de încetare a focului. 

La finalul convorbirilor derulate în Kazahstan, la Astana, oficialii de la Moscova, Teheran și Ankara și-au declarat, de asemenea, susținerea față de intenția grupărilor armate din cadrul opoziției siriene de a participa la următoarea rundă a negocierilor de pace de la Geneva, care vor avea loc în data de 8 februarie. 

Rebelii sirieni au anunțat că nu sunt mulțumiți de concluziile din document. Un membru al delegației Opoziției a explicat, pentru Reuters, motivele care le-au provocat nemulțumirea. 
 
Știrea inițială

Patronate de Rusia, Turcia și Iran, discuțiile dintre reprezentanții rebelilor sirieni și cei ai guvernului președintelui Bashar al Aassad doresc să consolideze armistițiul și să găsească o soluție pentru aducerea ONU la masa discuțiilor, la Geneva, pe 8 februarie.
 
 
Negocierile de pace asupra Siriei între emisarii președintelui Bashar al-Assad și reprezentanți ai rebelilor au început luni la Astana, capitala Kazahstanului, în pofida refuzului celor din urmă de a negocia în mod direct, față în față, cu regimul sirian.
 
Este pentru prima dată când reprezentanții rebelilor, care luptă de șase ani pentru dărâmarea regimului Assad, stau la aceeași masă "dipliomatică" cu delgația guvernamentală. Până acum, la negocierile de pace, ținute în van anul trecut, la Geneva, participau membri ai opoziției siriene in exil, și nu lideri ai rebelilor. 

Prima ședință a fost deschisă de ministrul kazah de externe, Kairat Abdrahmanov, în fața celor două delegații reunite în aceeași cameră, în jurul unei mese rotunde, la hotelul Rixos din Astana. "Această întâlnire este o demonstrație clară a eforturilor comunității internaționale spre o reglementare pașnică a situației în Siria", a declarat Abdrahmanov, citind o declarație a președintelui kazah Nursultan Nazarbaiev. "Singura cale pentru a reglementa situația în Siria trebuie să fie cea a convorbirilor bazate pe o încredere și o înțelegere reciproce", a adăugat el.

Aceste noi negocieri reprezintă o test pentru Rusia, care, după ce a obținut mai multe victorii militare în teren, în Siria, dorește acum să se acrediteze ca mediator-cheie în Orientul Mijlociu.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews