ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poliția turcă a folosti gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa un protest al celor care nu sunt de acord ca țara să adopte o Constituție religioasă, renunțând la secularism.

Aproximativ 100 de persoane au protestat în fața Parlamentului de la Ankara, marți, după ce președintele parlamentului, Ismail Kahraman, membru al AKP, a declarat luni seara că secularismul, unul dintre principiile fondatoare ale Turciei moderne, ar trebui înlăturat din Legea fundamentală. "Suntem o țară musulmană (...) Înainte de orice alt lucru, laicitatea nu trebuie să figureze în noua Constituție", a declarat Kahraman, citat de AFP.

De la preluarea puterii, în 2002, Partidul lui Erdogan, AKP, a fost acuzat în repetate rânduri ca vrea să islamizeze societatea turcă. Acest partid a liberalizat purtarea valului islamic în instituțiile publice și în universități, altă dată strict interzisă.

Manifestanții ieșiți marți în stadă au strigat sloganul "Turcia va rămâne un stat secular", unul dintre principiile fondatoare ale Turciei moderne, fondată de Kemal Atataturk în 1920. Conform AFP, poliția ar fi intervenit în forță, îndepărtând manifestanții, pentru a -i împiedica să vorbească cu jurnaliștii. Mai multe persoane au fost arestate.

Un protest similar a avut loc în orașul Izmir, unul dintre orașele seculare ale Turciei, poliția intervenind și aici pentru dispersarea oamenilor.

Nemulțumirea turcilor față de intenția guvernului de la Ankara se poate vedea și pe rețelele de socializare, unde oamenii au postat imagini vechi kemaliste și fotografii cu "I love Secularism".

Premierul Ahmet Davutoglu a dat asigurări miercuri că Legea fundamentală nu va fi schimbată, păstrându-se secularismul.