ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a promis sporirea măsurilor de securitate la graniţa cu Siria, după ce 30 de persoane au fost ucise şi aproximativ 100 rănite, luni, într-un atentat cu bombă în oraşul Suruc. Atacul a declanşat proteste violente la Istanbul şi Ankara.

Primele date ale anchetei arată faptul că atentatul a fost comis de o femeie-kamikaze din cadrul grupării teroriste Stat Islamic. Atacul a vizat un grup de tineri activişti care intenţionau să treacă frontiera în Siria pentru a ajuta la reconstrucţia oraşului Kobane.

"Turcia a luat şi va continua să ia măsurile necesare împotriva Statului Islamic. Suntem în faţa unui act terorist. Avem voinţa de a-i găsi şi pedepsi pe cei responsabili. Măsurile la frontiera noastră cu Siria vor fi consolidate", a afirmat el într-o conferinţă de presă la Ankara, relatează BBC News Online, conform Mediafax.

O înregistrare video şocantă a surprins momentul exploziei, care a ucis în special tineri reuniţi într-un centru cultural din Suruc, pentru o conferinţă de presă în care erau prezentate planurile grupului.

Kobane se află în Siria, chiar în dreptul oraşului Suruc şi a fost scena unor lupte intense între combatanţii grupării Stat Islamic şi luptătorii kurzi. Oraşul a fost recucerit de kurzi în ianuarie, iar în Suruc se află numeroşi refugiaţi care au fugit din calea luptelor din Kobane.

Turcia a fost acuzată că ignoră activităţile grupării Stat Islamic, dar de curând a început să combată militanţii prin măsuri mai dure, ceea ce ar putea constitui un motiv pentru comiterea atentatului.

Manifestaţii de amploare au avut loc în mai multe oraşe din Turcia în urma atacului. Proteste violente s-au înregistrat la Istanbul şi Ankara, iar poliţia a intervenit cu tunuri de apă, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Sute de protestatari au scandat la Istanbul sloganuri împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, pe care îl acuză de colaborare cu gruparea Stat Islamic