Turcia nu îi va permite ambasadorului olandez să se întoarcă la Ankara, până când Olanda nu va îngădui Turciei să organizeze evenimente pentru a susține referendumul din 16 aprilie, a declarat vicepremierul turc, Numan Kurtulmus, citat de France 24.

„S-a decis ca până când lucrurile pe care le-am spus nu sunt îndeplinite, ambasadorului olandez să nu i se permită întoarcerea”, a spus Kurtumulus în urma unei întrevederi la Ankara.

Ambasadorul Kees Cornelis van Rij se află în prezent în afara Turciei.

Ministrul turc al Familiei, Fatma Betul Sayan Kaya, a fost împiedicat sâmbătă să între în Consulat și a fost apoi escortat la granița cu Germania. Aceasta a venit sâmbătă noapte cu mașina la Rotterdam pentru a participa la un miting care avea drept scop promovarea referendumului din luna aprilie prin care se dorește consolidarea puterilor executive ale președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

Premierul olandez, Mark Rutte, a spus că a fost nevoit să împiediece accesul a doi miniștri turci pe teritoriul țării sale și să le interzică să participe la mitinguri cu alegătorii turci deoarece Ankara a amenințat cu sancțiuni împotriva Guvernului său. El a spus că a fost șocat să vadă că un ministru turc a încercat să ajungă la un miting de la Rotterdam după ce Guvernul i-a comunicat clar faptul că nu este binevenit.