ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia a semnat un contract cu Rusia pentru a cumpăra sisteme de apărare anti-rachetă S-400, a anunțat președintele Recep Tayyip Erdogan, informează agenția Beta citând surse turcești.

Afacerea reprezintă cel mai mare contract dintre Ankara, stat membru NATO, și Rusia în ceea ce privește apărarea.

Conform președintelui Erdogan, prima tranșă din suma pe care țara sa o va plăti Federației Ruse a fost deja achitată.

„S-400 a fost semnat (acordul de achiziționare). Din câte știu, un avans a fost plătit. Procesul va continua prin transferul unui credit rusesc către noi. Atât Putin (președintele rus Vladimir Putin — n.r.), cât și eu suntem hotărâți în acest sens”, a declarat președintele turc jurnaliștilor care îl însoțeau în zborul de întoarcere dintr-o vizită oficială în Kazahstan, relatează agenția de presă EFE.

Deși suma nu a fost dezvăluită, presa turcă estimează că suma este 2,5 miliarde de dolari, dar afacerea a stârnit reacția negativă a Washingtonului:„În general, este mai bine pentru aliați să cumpere echipamente care să opereze ca un tot".

Dar președintele Erdogan a declarat că Turcia este liberă să achiziționeze echipamente de apărare de care are nevoie.

„Noi luăm singuri deciziile cu privire la independența noastră. Suntem obligați să luăm măsuri de securitate și de apărare pentru a ne proteja țara", a spus el.

Erdogan a subliniat că niciun stat nu are dreptul să discute deciziile suverane ale Turciei cu privire la sistemele sale de arme și a reamintit că țările membre ale NATO refuză sa vândă un sistem care include transferul de tehnologie, așa că a trebuit să caute un alt partener, conform EFE.