ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 26/11 Rusia a informat Statele Unite în legătură cu misiunea bombardierului rusesc doborât marți de aviația turcă, care nu putea ignora naționalitatea aparatului, spre deosebire de afirmațiile care vin de la Ankara, a declarat joi Vladimir Putin, potrivit AFP. 
 
"Statele Unite, care conduc o coaliție din care face parte Turcia, cunoșteau locul și momentul trecerii avioanelor noastre și tocmai în acest loc și în acel moment am fost loviți", a declarat Putin într-o conferință de presă.

Președintele rus a exclus varianta că aviația turcă nu a putut identifica aparatul Su-24 că aparținea Rusiei, după cum a afirmat Ankara: "E absurd, acestea sunt pretexte".
 
ACTUALIZARE 12.25 25/11 Al doilea pilot rus al avionului de vânătoare doborât marți de aviația turcă a fost găsit teafăr de echipele de căutare și adus la baza aeriană rusă Hmeymim, din Siria, a anunțat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, citat de Sputnik.

 "Operațiunea de salvare s-a încheiat cu succes. Pilotul este înapoi la baza noastră aeriană. El este teafăr și nevătămat", a declarat Șoigu, în cadrul unei reuniuni la Ministerul Apărării.

Ministrul a menționat că operațiunea a durat 12 ore și le-a mulțumit "tuturor oamenilor care și-au riscat (viețile) lucrând pe tot parcursul nopții".

"I-am raportat acest succes comandantului suprem (președintele rus Vladimir Putin). El mi-a cerut să le mulțumesc tuturor membrilor personalului care au participat la această operațiune", a declarat Șoigu.

Cei doi piloți ruși s-au catapultat, iar unul dintre ei a fost împușcat mortal de o grupare insurgentă a etnicilor turci din Siria. 
 
ACTUALIZARE 20.05 Președintele Barack Obama a declarat, în urma unei întrevederi cu omologul său francez Francois Hollande, că "Turcia are dreptul de a-și apăra spațiul aerian. Dacă Rusia își concentrează acțiunea numai împotriva ISIS, incidente precum cel în care avionul rusesc a fost doborât de Turcia nu ar mai avea loc", a spus Obama.

ACTUALIZARE 19.50 Apar informații contradictorii privind soarta celor doi piloți ruși, despre care o grupare rebelă din Siria susținea că i-ar fi ucis. Un oficial guvernamental turc a afirmat că piloții de pe avionul Su-24 sunt încă în viață și că încearcă să convingă rebelii sirieni care i-ar fi prins să îi elibereze, transmite Reuters. 

ACTUALIZARE 19.40 Șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier, a cerut marți Rusiei și Turciei să dea dovadă de 'prudență' și de 'bun simț' după ce un avion de luptă rus a fost doborât pentru că, potrivit Ankarei, a încălcat spațiul aerian turc. "Sper că prudența și bunul simț prevalează în cele două capitale", a declarat el, exprimându-și îngrijorarea că "licărirea de speranță care tocmai a apărut (în timpul negocierilor de la Viena cu privire la conflictul sirian) este pe cale să fie distrusă'.

ACTUALIZARE 19.00 WikiLeaks a publicat o scrisoare a Turciei către Consiliul de Securitate al ONU, după doborârea avionului rus. In scrisoare, Ankara susține că avionul avionul rus a fost avertizat " de 10 ori în doar cinci minute" să își schimbe ruta în timp ce se apropia de spațiul aerian turc. Moscova spune reafirmă că avionul SU-24 nu a încălcat spațiul  aerian al Turciei.
 

ACTUALIZARE 18.40 Moscova susține că avionul de luptă se afla la o altitudine de 6.000 de metri și nu a încălcat spațiul aerian al Turciei. Vladimir Putin a arătat că aparatul a fost atins pe teritoriul Siriei, la 1 km de granița cu Turcia, de o rachetă aer-aer lansată de un avion F16 aparținând forțelor aeriene turce.

La Moscova se aud din ce în ce mai multe voci care cer suspendarea oricăror legături aeriene cu Turcia. Câteva agenții de turism din Rusia nu mai vând sejururi în Turcia.

 
ACTUALIZARE 18.30 Siria a denunțat o "agresiune flagrantă" la adresa suveranității sale, după ce țara vecină Turcia a doborât un avion rus deasupra frontierei turco-siriene, informează AFP. "Printr-o agresiune flagrantă împotriva suveranității siriene, partea turcă a doborât în această dimineață un avion rus pe teritoriul sirian, când acesta (avionul) se întorcea dintr-o misiune de luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI)", a declarat o sursă militară siriană, citată de agenția oficială Sana.

Acest lucru 'demonstrează că guvernul turc este de partea terorismului și sprijină grupările teroriste care au început să se năruie sub loviturile armatei siriene', a continuat sursa militară. 'Aceste acte de agresiune disperate nu vor face decât să întărească hotărârea noastră de a continua războiul împotriva organizațiilor teroriste, cu susținerea și ajutorul prietenilor, cu Rusia în fruntea lor', a adăugat aceasta.


ACTUALIZARE 18.15 Deși Turcia este membră NATO, un oficial al armatei americane a declarat că doborârea avionului rus este o chestiune care trebuie rezolvată de Ankara și Moscova. "Acesta este un incident între guvernele Rusiei și Turciei. Nu este o chestiune care să implice coaliția condusă de SUA. Operațiunile noastre împotriva ISUS continuă, așa cum am plănuit și vom lovi atât în Siria cât și în Irak", a afirmat Steve Warren, purtătorul de cuvânt al armatei SUA, citat de Reuters. 

ACTUALIZARE. 18.00 Gruparea rebelă siriană care a împușcat unul din piloții ruși după ce acesta reușise să se catapulteze din avionul Su-24 anunță că îi va preda cadavrul numai cu anumite condiții. Jahed Ahmad, membru al Brigăzii a 10-a, grupare afiliată la Armata Siriană de Eliberare, a declarat pentru AP că trupul neînsuflețit al pilotului rus va fi predat Moscovei în schimbul eliberării unor prizonieri ținuți de guvernul de la Damasc.

ACTUALIZARE. 18.00 Gruparea rebelă siriană care a împușcat unul din piloții ruși după ce acesta reușise să se catapulteze din avionul Su-24 anunță că îi va preda cadavrul numai cu anumite condiții. Jahed Ahmad, membru al Brigăzii a 10-a, grupare afiliată la Armata Siriană de Eliberare, a declarat pentru AP că trupul neînsuflețit al pilotului rus va fi predat Moscovei în schimbul eliberării unor prizonieri ținuți de guvernul de la Damasc.
 
ACTUALIZARE 17.44 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și-a anulat vizita la Istanbul, în urma incidentului de marți, transmite Reuters. Lavrov a subliniat, de asemenea, că nivelul amenințărilor teroriste în Turcia nu este 2mai scăzut decât cel din Egipt și a recomandat rușilor să încerce să amâne vizitele în Turcia.
 

ACTUALIZARE. 17.17. Ministerul de Externe al Turciei i-a convocat marți pe reprezentanții celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru a-i informa cu privire la doborârea unui avion de luptă rus, a declarat un oficial turc, relatează Reuters.

ACTUALIZARE. 17.00 Mai mulți oameni s-au adunat în fața Ambasadei Turciei la Moscova pentru a protesta față de doborârea avionului rusesc. "Turcia, ești cu sau împotriva ISIS?", scria pe unul dintre bannere, conform RT.

ACTUALIZARE 16.50 Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a declarat că Turcia are dreptul de a replica dacă spațiul său aerian este încălcat, în ciuda avertizărilor repetate. În cadrul unui discurs ținut la Ankara, Davutoglu a declarat că întreaga lume ar trebui să știe că Turcia va face „tot ceea ce este necesar” pentru a garanta securitatea țării.

ACTUALIZARE 16:30 Președintele Cehiei Milos Zeman a criticat Turcia în urma doborârii avionului rusesc. "Poți ajunge să crezi că Turcia are contacte informale cu Statul Islamic. Dat fiind ca forțele aeriene ruse luptă cu ISIS, atacul este o măsură prea radicală", a Zeman.
 
ACTUALIZARE ORA 16:00 Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a comentat incidentul în care un avion rusesc a fost doborât de forțele turcești:

"Avioanele se aflau in Siria la kilometri de granita turca. Avioanele si pilotii nostri nu au amenintat niciodata Turcia. Ei combateau ISIS. Se aflau in nordul Latakiei, acolo unde se afla localizati militarii rusi. Rebelii de acolo ar trebui considerati teroristi locali.Acum (Turcia) ne injunghie pe la spate, ne omoara pilotii. Impreuna cu partenerii occidentali am semnat un acord pentru a preveni incidente din aer. Turcia a anuntat ca se alatura coalitiei de combatere a terorismului. Daca ISIS are milioane de dolari din vanzarea de petrol, acum au si protectie aeriana din partea unor state mari. Acum e clar de ce sunt atat de impertinenti, de ce ucid oameni intr-un mod atat de barbar, de ce realizeaza atentate inclusiv in Europa. Vom analiza ce s-a intamplat intr-un mod serios si incidentul de astazi va avea consecinte serioase asupra relatiilor ruso-turce.

Intotdeauna am tratat Turcia ca stat prieten. Nu stiu in al cui interes este incidentul de astazi, insa nu in al nostru. Si in locul unei necesare contactari a noastre, partea turca a contactat aliatii NATO pentru a discuta incidentul, de parca noi am fi doborat avionul rusesc. Vor ca NATO sa intervina pentru ISIS? Inteleg ca fiecare stat are interese regionale si am respectat aceste interese, dar nu vom permite ca astfel de crime sa se intample"

ACTUALIZARE 15.45 Un elicopter rusesc a fost doborât în Siria, anunță Obsrervatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Una dintre grupările de rebeli din Siria susține că elicopterul a fost doborât de o rachetă anti-tanc. Ulterior, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a precizat că elicopterul, care a fost lovit de o rachetă, a efectuat o aterizare de urgență în provincia Latakia.
 

ACTUALIZARE 15.20 Atacul asupra avionului rusesc Su-24 în Siria reprezintă o 'lovitură în spate' aplicată Rusiei de către 'complicii terorismului', a declarat președintele Vladimir Putin. Liderul rus a subliniat că bombardierul rusesc a fost doborât deasupra teritoriului Siriei de o rachetă 'aer-aer', lansată de la bordul unui avion turcesc F-16, atunci când avionul rusesc se afla la o altitudine de 6.000 de metri și la un kilometru distanță de granița turcă.


ACTUALIZARE 14.25 Un membru al echipajului avionului rus doborât marți în nordul Siriei a fost atins de focuri de armă rebele în timp ce încerca să-și ghideze parașuta către o zonă aflată sub controlul trupelor guvernamentale, afirmă o grupare rebelă, care susține că l-a ucis, relatează DPA în pagina online. Conform presei ruse, pilotul avionului doborât este Serghei Alexandrovici Rumianțev.
 



ACTUALIZARE 14.00 O reuniune extraordinară a NATO va avea loc marți, la ora 16:00 GMT, 'la cererea Turciei', în urma incidentului de la granița turco-siriană, anunță AFP.

 
 Turcia a doborât un avion militar în apropiere de granița cu Siria. Se pare că avionul doborât a violat spațiul aerian turc dar acesta s-a prăbușit pe teritoriul sirian la 5 km la frontiera cu Turcia., informează Independent.co.uk.

Presa turcă a descris avionul ca fiind rus iar imagini postate de televiziunea Haberturk TV arată avionul prăbușindu-se în flăcări.

Un oficial militar al Turciei a declarat că aparatul militar a fost doborât de un avion turc de vânătoare de tip F-16 iar pilotul a fost avertizat înainte. Soarta pilotului este deocamdată necunoscută.

Totuși, potrivit unor imagini ale stației CNN din Turcia, există imagini postate pe rețelele de socializare ce arată doi piloți ce reușesc să se catapulteze.