ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia a ridicat starea de urgență joi, la ora 01:00, ora locală (ora 22:00 GMT, miercuri), care a funcționat timp de doi ani după lovitura de stat eșuată din 2016, a informat agenția de știri Anadolu. Anunțul a fost făcut de  purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, care însă a avertizat că măsura ar putea fi reintrodusă în cazul apariției unei noi amenințări teroriste.

Inițial, starea de urgență a fost declarată în Turcia după încercarea de lovitură de stat eșuată din iulie 2016 și a fost prelungită în mod repetat de atunci. 

La 15 iulie 2016, în Turcia a avut loc o tentativă de preluare militară a puterii, peste 240 de persoane fiind ucise. În urma tulburărilor, peste 50 000 de persoane au fost arestate, iar mai mult de 160 000 de funcționari guvernamentali și ofițeri militari au fost concediați sau suspendați din funcții.

Ankara l-a acuzat pe clericul islamist Fethullah Gulen, care locuiește în Statele Unite din 1999 și pe susținătorii săi de orchestrarea tentativei de lovitură de stat. Gulen a respins acuzațiile.
După lovitura de stat eșuată, guvernul a modificat constituția țării pentru a conferi mai multă putere șefului statului. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a fost reales în iunie, are acum dreptul de a numi înalți funcționari publici, guvernul și vicepreședinții; are un cuvânt de spus în sistemul juridic al țării; și poate impune o stare de urgență.

Opoziția turcă a criticat în mod repetat prelungirea stării de urgență, spunând că amenință drepturile și libertățile omului în țară.