ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul turc al afacerilor externe Mevlut Cavusoglu a avertizat luni că Ankara ar putea lansa noi acțiuni în nordul Siriei împotriva forțelor kurde, acuzând SUA și Rusia că nu și-au respectat angajamentele.

„Au îndeplinit în totalitate ceea ce este prevăzut de acorduri? Nu, nu au făcut-o, dar ar trebui să o facă”, a declarat șeful diplomației de la Ankara, citat de agenția statală de presă Anadolu.

Turcia a lansat pe 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei împotriva milițiilor kurde YPG, pe care le consideră a fi teroriste, dar care, susținute de SUA, au luptat împotriva grupării Stat Islamic, relatează Agerpres.

După ce președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit, separat, cu omologul rus Vladimir Putin și cu cel american, Donald Trump, Ankara a încheiat două acorduri cu Moscova și Washington în vederea retragerii forțelor YPG din nord-estul Siriei. „Dacă nu obținem rezultatul dorit, vom face ce este necesar așa cum am făcut în operațiunea (lansată) după ce am încercat cu SUA”, a declarat Cavusoglu în fața unei comisii parlamentare în care a menționat „hărțuirea YPG”.
 
Ankara consideră YPG o emanație „teroristă” a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care în 1984 a declanșat o revoltă pe teritoriul Turciei.
 
 
Legăturile dintre cei doi aliați NATO, SUA și Turcia, au avut de suferit în ultimele săptămâni în timpul intervențiilor din Siria, unde Washingtonul menține o ocupație ilegală a câmpurilor petroliere și a stat ani la rând de partea milițiilor kurde, pe care Ankara le acuză de terorism. O operațiune turcă lansată la începutu lunii octombrie, pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi de la granița dintre Siria și Turcia a stârnit un protest intens din partea parlamentarilor americani, care l-au acuzat pe președintele Donald Trump că „a trădat” aliații SUA.